Американската икономика има резерв още няколко месеца да абсорбира покачване

...
Американската икономика има резерв още няколко месеца да абсорбира покачване
Коментари Харесай

Преслав Райков: Икономическият шок предстои в Европа



Американската стопанска система има запас още няколко месеца да всмуква повишаване на инфлацията, съобщи в 16-тия брой на подкаста „ На всяка цена “ финансистът Преслав Райков , който следи от близко активността на централните банки. По думите му сега инфлацията пораства поради проблемите по веригите за доставки и повишаването на суровините в резултат на отварянето на стопанската система, а не поради масираните парични потоци, които Федералният запас (ФЕД) налива в американската стопанска система. След последното си съвещание предходната седмица ФЕД смени тона в посланието си и предизвести, че до 2023 година можем да станем очевидци на две покачвания на лихвите. Причината е бързо покачващата се инфлация, напомни анализаторът.

„ В момента не приказваме за стопански напредък, а за отваряне на стопанската система “, съобщи Райков, съгласно който инфлация сред 2 до 4 % е изцяло естествена и може да бъде овладяна без да се наложи по-рано от плануваното повишаване на лихвите от страна на Централната банка.  

Какво е „ здравословното “ равнище на инфлация? 

Федералният запас към този момент не дефинира равнището към 2 % месечна или годишна инфлация, а следи показателят да бъде в този диапазон в средносрочен проект. Това е политика, която най-вероятно ще бъде последвана и от Европейската централна банка (ЕЦБ), счита Райков. Франкфурт обаче няма да бъде толкоз съдбоносен с покачването на лихвите и по-бавно от Вашингтон ще забави изкупуването на дългови активи. Райков напомни, че инфлацията на Стария континент е доста ниска години наред, даже има дефлационни интервали. Именно по тази причина ЕЦБ ще работи с сред шест до девет месеца по-късно от ФЕД при покачването на лихвите. 

Ковид-кризата не реши структурните проблеми на европейската стопанска система  

Икономическият резултат от рецесията с ковид занапред ще се усеща в Европа, когато постепенно поддръжката за предприятията ще стартира да понижава, безапелационен е финансистът. По думите му тогава може да се следят банкрути на компании. В същото време най-вероятно страните – членки скоро ще се върнат към дебата за спазването на разпоредбите за фискална непоклатимост от контракта от Маастрихт (дефицит до 3% от Брутният вътрешен продукт и дълг – не по-висок от 60% от БВП), които сега са нарушени в множеството страни от Европейския съюз.  

Цялото изявление с финансиста Преслав Райков може да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР