Американската фармацевтична компания Novavax съобщи в четвъртък, че нейната ваксина

...
Американската фармацевтична компания Novavax съобщи в четвъртък, че нейната ваксина
Коментари Харесай

Ваксината на Novavax показва 89% ефективност при изпитания в Обединеното кралство

Американската фармацевтична компания Novavax заяви в четвъртък, че нейната ваксина против COVID-19 е демонстрирала 89,3% обща успеваемост при огромни проби в Обединеното кралство, съобщи Ройтерс. Тя е посочила сходна успеваемост и при така наречен английски вариант.

Ваксината обаче е надалеч по-малко ефикасна против разновидността на ковид, открит в Южна Африка. Изследванията в африканската страна, където по-опасният вид на вируса е постоянно срещан, демонстрират успеваемост от 60% при хората, които не са инфектирани с вируса ХИВ.

Акциите на  Novavax скочиха с 26,48%  в следборсовата търговия в Съединени американски щати, откакто страната регистрира първия си случаи на инфектиран с южноафриканския вид на ковид.

Компанията заяви, че чака осем завода в седем страни да създават по 2 млн. дози от нейната ваксина годишно. Ръководителите й обаче разясниха, че това са предварителни данни и че ще минат два до три месеца, преди компанията да бъде подготвена да подаде заявление за утвърждение от регулаторите.

В изследването във Англия са взели участие 15 хиляди души на възраст от 18 до 84 години. Около 27 % от участвалите в тестванията са били на възраст над 65 години. Клиничните проби са извършени, когато по-заразният вид на ковид към този момент е циркулирал, и демонстрират, че имунизацията е 85,6% ефикасна против английската разновидност.

Др. Амеш Адалджа специалист по инфекциозни заболявания в центъра за здравна сигурност „ Джонс Хопкинс “ съобщи, че резултатите дават отговор на упованията и че е обезпокоен от това, че хората може да се концентрират прекалено много върху по-слабата успеваемост, показана във връзка с южноафриканския вид.

„ Станахме капризни от резултатите на Moderna и Pfizer. Знам, че хората ще бъдат разтревожени, само че успеваемост от 60% против нов вид е допустима “, сподели той, като добави, че американската Агенция за надзор на храните и медикаментите в началото разгласи, че ще утвърди ваксина, която покаже най-малко 50 % успеваемост.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР