Американската баскетболна звезда Бритни Грайнър вече месец лежи в арест

...
Американската баскетболна звезда Бритни Грайнър вече месец лежи в арест
Коментари Харесай

Американска баскетболна звезда е в руски арест вече месец


Американската баскетболна звезда Бритни Грайнър към този момент месец лежи в арест в съветската столица. Около случая не се шуми доста. Съобщенията са нищожни. Светът на спорта мълчи, Москва също, а Съединени американски щати настояват, че вършат всичко допустимо за нейното освобождение.

Коя е Бритни Грайнър?

Бритни Грайнър е двукратна олимпийска с тима на Съединени американски щати по баскетбол от игрите в Рио де Жанейро (2016 г.) и Токио (2021 г.). Два пъти е и международна шампионка от шампионатите в Турция (2014 г.) и Испания (2018 г.).

Американката е измежду най-запомнящите се фигури в историята на женския баскетбол. Първата, почнала постоянно да забива в коша в мачове от женската НБА. Печели купата с " Финикс " през 2014 година Два сезона е била водещ изпълнител на шампионата, осем пъти - най-хубав блокировач и така нататък

По време на паузата в американската женска НБА лига играе за тима на Екатерининбург - УГМК, с който печели купата на Русия. През пролетта на предходната година взема и купата на баскетболната евролига с съветския отбор.

В Русия американката изкарва над 1 милион $ на сезон, което е четворно на заплатата ѝ в женската НБА през океана. За последно играе за УГМК Екатеринбург на 29 януари 2022 година

Задържането на летище " Шереметиево "

От близо месец за 31-годишната спортистка не се знае съвсем нищо. За последно е забелязана на охранителните камери на летище " Шереметиево " в Москва. Неофициално се твърди, че датата е 17 февруари - дни преди Русия да нападне Украйна на 24 февруари.

Новината за задържането ѝ е пусната от държавната съветска организация ТАСС чак на 5 март, като се базират на неназовани източници от " правохранителните органи ". Задържана е по съмнение, че се пробва да внесе масло от хашиш, по информация на съветските митнически служби.

Официалната информация от митницата на летище " Шереметиево " е, че спортистката е пристигнала в Москва с полет от Ню Йорк. При прекосяване през зеления кулоар на летището, служебното куче на митниците надушва опиати в багажа ѝ. Той е тестван с рентгенова инсталация и са открити така наречен вейпове (vape), които се употребяват за електронни цигари.

" Митническата инспекция на ръчния багаж на американката удостоверява съществуването на вейпове със характерна миризма. Вещо лице е открило, че течността е наркотично вещество - масло от канабис (масло от хашищ) ", се споделя в известието на митницата на " Шереметиево ", представено от ТАСС.

Това е единствената информация за двукратната олимпийска шампионка от задържането ѝ на 17 февруари до през днешния ден. Няма данни къде се намира тя сега и при какви условия е държана, формирано ли е дело против нея.

Съединени американски щати работят за връщането ѝ вкъщи

Америка също не шуми по случая със странното задържане на Бритни Грайнър.

При визитата си в Молдова на 6 март държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън увери, че се прави всичко допустимо за освобождението на Бритни Грайнър и на други американци, арестувани в Русия.

" На този стадий не мога да кажа доста от съображения за дискретност. Имаме екип в посолството (в Москва - бел.ред.), който работи по случаите и на други американци, арестувани в Русия. Правим всичко допустимо, с цел да се уверим, че техните права се съблюдават и почитат ", сподели Блинкън.

Съединени американски щати предизвестиха жителите си да не пътуват до Русия след нашествието на Москва в Украйна и наложените от Запада наказания. Очевидно за някои от американците предизвестието е пристигнало прекомерно късно.

Агентът на Бритни Грайнър - Линдзи Колас, разяснява сбито, че е в непрекъснат контакт с клиентката си, само че не може да каже нищо повече от това.

" Не желаеме госпожа Грайнър да се трансформира в пионка на политическата борба, която се води в международен мащаб сега. Войната в Украйна направи връзките сред Русия и Съединени американски щати още по-обтегнатни и това ще има отпечатък върху този случай ", счита конгресменът Джон Гараменди.

Русия е блокирала опитите на Грайнър да се свърже с американски дипломати в Москва. Ако обвиняванията за владеене на опиати бъдат потвърдени, тя е застрашена със затвор от 2 до 10 години, съгласно съветските закони.

Подписка в поддръжка на Бритни Грайнър

Заради странната тишина, която продължава да витае към случая, почитателите на Грайнър се тормозят за нейната сигурност.

Близо 60 000 души към този момент са се подписали в онлайн петиция, с която упорстват безвредното ѝ връщане вкъщи да стане приоритет.

" Ако това беше професионален състезател от НБА, същият диаметър в спорта, само че при мъжете… щеше да се шуми по всички медии и обществени мрежи в международен мащаб ", споделя Тамрин Спрюил, която написа книга за Грайнър.

Тя добавя, че вниманието, което се обръща на мъже спортисти в сходни обстановки, като да вземем за пример имунизационния статут на Новак Джокович, е в пъти по-голямо.

В изказване на " Финикс " се споделя, че обичат и поддържат Бритни, като сега главната им грижа е нейната сигурност, физическо и психическо здраве и завръщането ѝ вкъщи.

" Бритни Грайнър постоянно се е справяла с оптимален професионализъм по време на участията ѝ за националния тим на по баскетбол на Съединени американски щати и нейната сигурност и благоденствие са наша съществена грижа ", се споделя в изказване на Американската баскетболна асоциация.

Освен със спортните си достижения Бритни Грайнър е известна и с вижданията си за живота отвън терена. Тя разкри, че е хомосексуална още на 22 години при старта на професионалната си кариера и по този начин подвигна завесата за всички спортистки с друга полова ориентировка в професионалния баскетбол.

Съпругата ѝ Шерел написа в обществената мрежа " Инстаграм " - " Няма думи, които да опишат болката ".

Предстои да се види по какъв начин ще завърши сагата с една от най-хубавите баскетболистки в света.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР