Американската агенция за напреднали изследвания DARPA е създала изкуствена ръка,

...
Американската агенция за напреднали изследвания DARPA е създала изкуствена ръка,
Коментари Харесай

Направиха изкуствена ръка като тази на Люк Скайуокър от Междузвездни войни

Американската организация за напреднали проучвания DARPA е основала изкуствена ръка, която ще влезе в всеобщо произвеждане в края на 2016 година.

Ръката LUKE, която е една от най-сложните протези в света, е с дизайн на Дийн Кеймън, основателят на Сегуей, и е била разработвана в продължение на 10 години.

Името си дължи на Люк Скайуокър от паметния филм Междузвездни Войни , който в края на Империята Отвръща на Удара се снабди с такава протеза, откакто татко му Дарт Вейдър отряза ръката му в историческа за киното сцена.

Протезата на DARPA употребява електроди, които са сложени в края на крайника с цел да одобряват електрическите сигнали от мускулите. Когато индивидът свие или отпусне ръката си LUKE трансформира позицията си и силата на захвата.

За разлика от другите протези LUKE има доста повече степени на придвижване и еластичност. Рамото, лакътя и китката са самостоятелно захранени и по този начин индивидът може да стигне с протезата над главата си и зад тила си. 4 самостоятелни мотора в ръката разрешават сигурен захват на всичко от чаша вода до яйце.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР