Американската агенция за международно развитие изпраща в Хаити елитен екип

...
Американската агенция за международно развитие изпраща в Хаити елитен екип
Коментари Харесай

След призиви за помощ: САЩ изпраща екип за реакция при бедствия в Хаити

Американската организация за интернационално развиване изпраща в Хаити първокласен екип за реагиране при бедствия, " защото несигурността, насилието от страна на бандите и филантропичната обстановка се утежняват " в цялата карибска страна, заяви американски чиновник пред " Маями Хералд ", заяви ДПА.

Екипът за реагиране при бедствия (DART/ЕРБ) " прави оценка потребностите и работи в тясно съдействие с посолството на Съединени американски щати в Порт-о-Пренс, филантропичните сътрудници и народа на Хаити, с цел да дефинира по какъв начин да се даде помощ на най-уязвимите ", сподели служителят.

Хаити е обхваната от съвсем цялостна безредица, защото банди не престават да блокират най-големия терминал за гориво в страната и да препречват значими пътни артерии, което ускорява възходящата зараза от холера.

Обикновено ЕРБ са предопределени за тежки филантропични рецесии и реагиране при бедствия. Те се състоят от най-висококвалифицираните държавни специалисти за реакция при бедствия и имат за цел да ускорят оценката на потребностите и даването на помощ.

По-рано тази седмица администрацията на президента Джо Байдън разгласи, че ще наложи визови ограничавания на лица, които са забъркани в активността на банди, и изпрати огромен транспортен съд на бреговата защита на Съединени американски щати да следи крайбрежието край столицата на Хаити.

Съединени американски щати също по този начин възнамеряват да упорстват за гласоподаване в понеделник на резолюция в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, която ще сътвори механизъм за налагане на интернационалните наказания на водачите на бандите.

Но защото насилието и заболяванията в цялата страна се утежняват, държавното управление на Хаити желае повече, в това число интернационалните сили за бързо реагиране, които могат да пробият блокадата на пристанищата за гориво от страна на бандите.

Генералният секретар на Организация на обединените нации прикани за интернационална интервенция за основаване на филантропичен кулоар. Досега обаче нито една страна не е изразила интерес да изпрати военни сили.

" В допълнение към активизирането на ЕРБ, Съединени американски щати не престават да следят обстановката в Хаити от близко и работят дружно с интернационалните сътрудници за установяване на потребностите и даване на спомагателна помощ. Американският народ има горда и великодушна история на даване на помощ по време на рецесия. Американската организация за интернационално развиване остава ангажирана да оказва помощ на народа на Хаити в този сложен миг ", заяви американският чиновник

Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации и Световната стратегия по издръжка на Организация на обединените нации предизвестиха през вчерашния ден, че внезапното повишаване на инфлацията и четириседмичният блокиран достъп до гориво, работни места, храна и публичен превоз водят страната до низходяща серпантина.

" В Сите Солей се следи обезпокоително повишаване " на глада, обявиха от организацията на Организация на обединените нации. 65% от популацията на най-големия сиромашки квартал в Хаити - изключително най-бедните и уязвимите - изпитва най-лошото, като 5% от тях имат незабавна потребност от филантропична помощ.

Засиленото принуждение в Сите Солей, където въоръжени групировки се борят за надзор над региона, значи, че жителите са изгубили достъп до работата си, пазарите и здравните и питателните услуги. Много от тях са били принудени да избягат или да се скрият в домовете си.

Храната в селските региони продължава да е нищожна, като някои от тях минаха от фаза на рецесия към фаза на изключително състояние.

" Загубите на реколтата, дължащи се на превалявания под междинното равнище, и земетресението от 2021 година, което опустоши елементи от три департамента, са измежду разтърсванията, които утежниха изискванията ", се споделя в изказване на организациите.

Съединени американски щати и сътрудниците им са изключително загрижени от разрастващата се зараза от холера. Водещата организация на Организация на обединените нации за протекция на детето, УНИЦЕФ, съобщи, че близо 100 000 деца на възраст под 5 години, които към този момент страдат от тежко остро недохранване, са изключително уязвими към холерата.

Откакто на 2 октомври е обявено за първи път за заболяването, има 357 хипотетични случая, като повече от половината от тях са при деца на възраст под 14 години.

Децата на възраст от 1 до 4 години са изложени на максимален риск. " Кризата в Хаити от ден на ден се трансформира в рецесия за децата ", съобщи Брюно Маес, представител на УНИЦЕФ в Хаити.

" Един от всеки трима заболели от холера е на възраст под 5 години. За децата, които така и така са слаби заради неналичието на питателна храна, заразяването с холера и следствията от нея, в това число диария и повръщане, е съвсем смъртна присъда. Те би трябвало незабавно да бъдат разпознати и лекувани, както и да се подхващат съответни ограничения за попречване на нови случаи на холера в общностите. "

Маес означи, че хиляди фамилии се борят с неналичието на храна в Сите Солей, който е унищожен от нов кръг принуждение от юли насам, когато вследствие на война сред банди починаха или изчезнаха над 470 души. Към опасността от въоръжени банди, която фрапантно понижава достъпа на популацията до съществени услуги, се прибавя и продължаващата обсада на горивата от страна на бандите.

" Времето е против нас, защото холерата се популяризира бързо и съществува риск епидемията да излезе отвън надзор ", сподели Маес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР