Американската администрация одобри сделка с Тайван в размер на 100

...
Американската администрация одобри сделка с Тайван в размер на 100
Коментари Харесай

САЩ одобриха оръжейна сделка с Тайван за 100 милиона долара

Американската администрация утвърди договорка с Тайван в размер на 100 милиона $ по обслужване и поддръжката на ракетно-зенитните комплекси Пейтриът на острова, предадоха международните агевции.

Сделката бе оповестена в миг, в който Китай е хазаин на Зимните олимпийски игри, едно събитие пропито с подобен националистически жар, че някои се опасяват, че след игрите това може да ескалира в опит за завладяване на Тайван със мощ. Китай възприема Тайван като част от своята територия.

Говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян осъди утвърдената продажба, съобщи Ройтерс.

Стъпката на Вашингтон " съществено подкопава суверенитета и ползите на Китай в региона на сигурността, както и връзките сред Китай и Съединени американски щати като цяло и мира и стабилността в Тайванския пролив ", сподели той.

Подчертавайки правилото за обединен Китай и трите взаимни официални съобщения сред Китай и Съединени американски щати по въпроса, Чжао прикани Вашингтон " неотложно да анулира гореспоменатия проект за продажба на оръжие, да спре да продава оръжие на Тайван и да приключи военните си контакти с Тайван ".

Днес министерството на националната защита на Тайван изрази признателност за утвърждението на договорката от страна на Съединени американски щати.

Напоследък напрежението сред Китай и Тайван набъбна, частично заради зачестилите навлизания на китайски изтребители в тайванската зона за идентификация на противовъздушната защита.

Китай е изправен пред ответна реакция поради дейностите си по отношение на Тайван, в Хонконг и поради вътрешни нарушавания на правата на индивида.

Съединени американски щати са измежду страните, които не изпратиха публични представители в Китай за зимните олимпийски игри в Пекин.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР