Американска търговска камара в България (АТК) организира конференция на тема

...
Американска търговска камара в България (АТК) организира конференция на тема
Коментари Харесай

Американска търговска камара организира форум „Върховенството на закона и бизнес средата в България

Американска комерсиална камара в България (АТК) провежда конференция на тематика „ Върховенството на закона и бизнес средата в България “, която ще се организира на 20.01.2023 година в „ София Балкан Палас “ (бивш „ София Хотел Балкан “), зала „ Сердика “, 09:00 – 13:00 ч.

С тази поредна самодейност, Камарата цели да се продължи обществения диалог за проблемите, които е нужно да се решат, с цел да се усъвършенства бизнес средата и капиталовия климат у нас.

Конференцията се провежда в партньорство с Британо-българската бизнес асоциация, Българо-швейцарката комерсиална камара, Германо-Българската индустриално-търговска камара, Гръцко-българския бизнес съвет, Конфиндустриа България, Френско-Българската търговско-индустриална камара и Шведско-българската комерсиална камара.

Събитието е подкрепено от Центъра за интернационалните частни предприятия (CIPE, Center for International Private Enterprise) и Фондация „ Америка за България “.

За конференцията

Следвайки един от своите съществени цели – да е измежду дейните покровители за действително и изцяло усъвършенстване в областта на господство на закона, както и има за цел да се развие правна система, която да е свободна от всякакво политическо или икономическо въздействие, Американска комерсиална камара в България дружно с други от бизнес организациите в страната прави следващ опит да даде нов подтик на полемиката по тематиката.

Основното обръщение е, че бизнес общността възприема върховенството на закона като пиедестал за бъдещо икономическо развиване на страната ни. Затова и идната конференция е още една опция да може гласът на бизнеса да бъде чут, като и бизнес организациите да допринесат за възстановяване на бизнес климата в България.

Включените в програмата представители на бизнеса и адвокати ще обсъдят дружно въздействието на избрани систематични проблеми, които подкопават върховенството на закона в страната и отсам – затрудняват икономическото й развиване. Те ще обсъдят още и какви промени биха имали положителен резултат върху икономическата среда.

Участници

АТК е отправила покана към Крум Зарков, длъжностен министър на правораздаването на Република България. На събитието ще взе участие Н. Пр. Херо Мустафа, дипломат на Съединени американски щати в България. Със особено присъединяване се включва и Матю Мъри, интернационален специалист по новаторски решения за систематична битка с корупцията и някогашен асистент секретар за Европа, Близкия Изток и Африка към Министерство на търговията на Съединени американски щати.

В програмата вземат участие показали на други двустранни търговски камари у нас, които ще дадат своята позиция за взаимното решение на проблеми. Очаква се измежду гостите да са представители на неправителствения бранш, други бизнес организации, преподаватели, членове на уредниците и на подкрепящите камари.

Дейности по тематиката „ Върховенство на закона “ (неизчерпателен списък):

2014 година, юли – Конференция „ Върховенството на закона: главен принцип за устойчива бизнес среда “ с присъединяване на президента Росен Плевнелиев.

2015 година – Конференция „ Върховенство на закона “, проведена от АТК, Конфиндустрия България и ФБТИК, с присъединяване на посланиците на Италия, Съединени американски щати и Франция.

2016 година, януари - 10 двустранни камари подписват Отворено писмо, с което алармират за потребността от по-силно използване на върховенството на закона у нас. Това са Американска комерсиална камара в България (АТК), Германо-Българска индустриално-търговска камара (ГБИТК), Британо-българска бизнес асоциация, Конфиндустрия България, Италианска комерсиална камара в България, Швейцарско-българска тъговска камара, Шведска комерсиална камара в България, Испано-българската комерсиална камара, Нидерландската комерсиална камара, Бизнес клуб „ Белгия, България, Люксембург “.

2017 година – Бяла книга на АТК (White Paper) с рекомендации към държавното управление за промени в основни браншове на стопанската система и публичния живот.

2017 година, юни – АТК, БББА и Конфиндустрия България провеждат конференция за потребността от правна промяна с присъединяване на посланиците на Италия, Англия и Съединени американски щати, която бе последвана от Позиция за господство на закона в България, подписана от АТК, Адвантидж Аустрия, Британско-българска бизнес асоциация, Канадско-българската бизнес мрежа, Конфиндустрия България, Норвежко-българска бизнес група и Френско-българската търговско-индустриална камара.

2020 година, февруари – взаимно съвещание на Бордовете (Управителни съвети) на АТК и ГБИТК.

2020 година, май – взаимно изследване „ Върховенството на закона и бизнеса в България “ измежду членовете на АТК и ГБИТК.

2020 година, октомври – уебинар на тематика „ Цели и последици от използването на Закона за задграничните корупционни практики на Съединени американски щати (FCPA) ” с членове на АТК и ГБИТК, воден от Вероника Систи, консултант към Министерство на правораздаването на Съединени американски щати и Джесика Ким, юридически консултант към Посолство на Съединени американски щати в България.

2020, март – 2021, декември – серия от писма и позиции на АТК до национални и европейски институции, критикуващи избрани законови и подзаконови нормативни актове и решения, с които се нанасят вреди в избрани браншове на стопанската система и/или се нарушава Правото на Европейския съюз.

2021 година, декември – основаване на Комитет „ Върховенство на закона “ към АТК

2022 година, юни – АТК е член на Business Integrity Club, управителен от „ Прозрачност без граници – България “

2022 година, август – полемика за върховенството на закона и инвестициония климат с дипломат Джим О‘Брайън с АТК

2022 година – план „ Върховенство на закона “ към АТК

За Матю Мъри

В момента Матю Мъри е учител в Факултета за интернационалните отношния и връзки с институциите към Университета “Колумбия ”, Съединени американски щати. Той е интернационален специалист по новаторски решения за систематична битка с корупцията.

Матю Мъри е бил старши консултант по въпросите на ръководството и върховенството на закона в Центъра за високи достижения в региона на демокрацията, правата на индивида и ръководството към Американската организация за интернационално развиване през 2015-2017 година, а преди този момент е помощник-секретар за Европа, Близкия изток и Африка в Министерството на търговията (2012-2015 г.).

За Американска комерсиална камара в България

Американската комерсиална камара в България (AmCham Bulgaria) е гласът на Трансатлантическата стопанска система в България към този момент над 27 години. Тя сплотява близо 330 американски, мултинационални и български компании с потвърдена известност.

Камарата членува в обединяването на Американските търговски камари в Европа (ACE, AmChams in Europe), сътрудник е на Търговската камара на Съединени американски щати (U.S. Chamber of Commerce) във Вашингтон. Подкрепя Инициативата „ Три морета “ от 2019 година

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР