Американецът Ричард Талър е тазгодишният нобелов лауреат за икономика. Професорът

...
Американецът Ричард Талър е тазгодишният нобелов лауреат за икономика. Професорът
Коментари Харесай

Кой е Ричард Тейлър?

Американецът Ричард Талър е тазгодишният нобелов лауреат за стопанска система. Професорът от Чикагския университет е един от създателите на поведенческата стопанска система. Той получава премията за проучванията си по какъв начин човешката логика на психиката образува икономическите решения.


Ричард Тейлър е роден на 2 ноември 1929 година в Медсин Хет, Албърта, Канада. Завършва Университета на Албърта, откъдето получава бакалавърска и магистърска степени. Докторска дисертация пази през 1962 в Станфордския университет.

През 1990, споделя Нобеловата премия за физика с Джеръм Фридман и Хенри Кендъл за техните „ пионерски проучвания на нееластичната дифузия на свързани протони и неутрони, със значително значение за физиката на кварките “.

Трудовете на Ричард Тейлър са въодушевили доста други учени и са разкрили пътя за ново направление в стопанската система, помогнали са на хората да разпознават триковете на маркетинга и да заобикалят неприятен или неблагоразумен стопански избор.

„ Изследвайки следствията от лимитираната рационалност, обществените желания и неналичието на самоконтрол, той демонстрира по какъв начин тези човешки качества систематично се отразяват върху самостоятелните решения, както и върху следствията за пазара “, се споделя в известието на Шведската академия.

Ограничена рационалност

Тейлър е създател на теорията за мисловното счетоводство, която изяснява по какъв начин хората опростяват взимането на финансови решения като си основават обособени сметки в съзнанието, което се концентрира върху лимитираното въздействие на всяко самостоятелно решение, вместо върху цялостния им резултат. Икономистът също по този начин демонстрира по какъв начин избягването на загуби изяснява за какво хората ценят една движимост доста повече, когато я имат – феномен, наименуван резултатът на дарението.

Той е и един от създателите на полето на бихейвиористичните финанси, който учи по какъв начин мисловните ограничавания въздействат на финансовите пазари.

Социални желания

Теоретичните и на практика проучвания на Тейлър върху справедливостта имат мощно въздействие върху научните среди, показват от Шведската академия. Според нея трудовете му демонстрират по какъв начин терзанията на потребителите за справедливостта могат да спрат компании от повдигане на цените в интервали на засилено търсене, само че не и в интервал на увеличени разноски.

Тейлър и сътрудниците му създават така наречен игра на деспот – опит, употребен в доста изследвания, чиято цел е да изследва отношението към справедливостта измежду разнообразни групи от хора по света.

Липса на самоконтрол

Работата на Тейлър хвърля светлина и върху наблюденията за какво новогодишните обещания са толкоз сложни за съблюдаване. Той демонстрира по какъв начин да бъдат оценени проблемите на самоконтрола, употребявайки модела на обмисляне и осъществяване, който е сходен на рамките, които психолозите и невролозите употребяват, с цел да опишат вътрешното напрежение сред дълготрайното обмисляне и краткосрочното осъществяване.

Поддаването на краткосрочни изкушения е значима причина за какво проектите за икономисване на средства за пенсия да вземем за пример, или воденето на здравословен метод на живот, постоянно се провалят.

С приложната си работа Талър показва по какъв начин „ подбутването “ – термин, който той измисля, може да помогне на хората да имат по-добър самоконтрол при икономисване на пари, както и в други случаи.

 Нобеловата премия за стопанска система отива при Ричард Тейлър Нобеловата премия за стопанска система отива при Ричард Тейлър
Наградата за стопански науки на Шведската банка по името на Алфред Нобел се присъжда на американския икономист Ричард Тейлър за приноса му в развъртян...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР