Амбициите на министерството на здравеопазването са до половин година всеки

...
Амбициите на министерството на здравеопазването са до половин година всеки
Коментари Харесай

секи ще има достъп до данните за лечението си до половин година, обяви здравният министър

Амбициите на министерството на опазването на здравето са до половин година всеки българин да има достъп до електронното си здравно досие посредством код за достъп, заяви през днешния ден по Българска национална телевизия здравният министър проф. Николай Петров. Той добави, че лечебните заведения ще бъдат задължени да попълнят цялата информация и тя ще е налична.

" Трябва да престанем с хартиените епикризи, хартиените предписания и здравни книжки. Базата данни я имаме, кодовете за достъп са налични, само че единствено 30 000 души са показали интерес ", добави министърът. Той изясни, че с осведомителни акции, съдействието на персоналните лекари и лечебните заведения, всички ще бъдат осведомени, че могат да видят тази информация.

Нужни са пари, само че не се знае какъв брой

Според професор Петров по този метод ще се ускори и контрола върху дейностите, финансирани от здравната каса. В отговор на въпрос, той посочи, че още идната година НЗОК ще разполага с 400 милиона лв. повече.

Бюджетът на Министерството на здравеопазването също ще бъде вдигнат, като единствено средствата за финансови поправки ще се покачат с 5 млн. лв. до 20 млн. лв.. " Това е доста добре, само че и по-голяма отговорност. Нужни са пари, само че нямаме причините да кажем какъв брой ", призна здравният министър.

Според него би трябвало да се преустойностят клиничните пътеки и да се проучва тяхното наличие. " Средствата по всяка от тях са избрани през 2006 година, когато междинната работна заплата беше 600 лв., в този момент е над 1000 лв.. Процентът за възнаграждение на труда е все по-голям и това основава напрежение и блян да се вършат повече пътеки, да се изкарват пари, с които да се защитят заплатите ", изясни проф. Николай Петров.

Той разясни, че управлението на министерството има упоритостта да вкара лекарският труд в пътеките. Правят се планове, употребяват се и експерти от стопански институти, с цел да се дефинират базите за възнаграждение ", добави министърът.

В отговор на въпрос, проф. Петров сподели, че подготвяната тактика за развиване на лечебните заведения ще е опит за вменяване на положителните управнически модели върху всички лечебни заведения. " Добрите модели, облечени в норматива рамка, ще бъдат част от договорите за ръководство и всеки шеф на болница ще бъде заставен да играе в рамката на положителния модел ", посочи здравният министър.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР