Amazon, Google, Ikea и BMW са само част от големите

...
Amazon, Google, Ikea и BMW са само част от големите
Коментари Харесай

Изпълняват ли корпорациите обещанията си за намаляване на емисиите?

Amazon, Гугъл, Ikea и BMW са единствено част от огромните корпорации, които не съумяват да изпълнят климатичните цели, които са си сложили и да се съобразят с интернационалните съглашения за понижаване на излъчванията на парникови газове, твърди изследване, представено от CNN.

Базираният в Германия NewClimate Institute прави оценка климатичните тактики на 25 огромни компании.

Всички те дават обещание някаква форма на цел за чисти нулеви излъчвания или въглеродна индиферентност, само че единствено три от тях са ангажирани да понижат цялостната верига на излъчванията си с повече от 90% към съответните целеви дати.

За да реализира чисти нулеви излъчвания, компанията би трябвало да понижи оптимално своите излъчвания на парникови газове и да компенсира всички останали, без значение дали посредством действия, като засаждане на дървета за попиване на въглероден диоксид (CO2) или посредством потребление на технология за „ хващане “ на нездравословните газове, преди те да влязат в атмосферата.

Такава технология към момента не е изцяло създадена, тъй че да може да работи в огромни мащаби.

Компаниите, оценени в отчета, създават към 5% от парниковите газове в света. Но единствено 13 от 25-те корпорации дават съответни детайлности за своите екологични проекти.

Средно те възнамеряват да понижат въглеродния си отпечатък с 40% по отношение на 2019 година Но понижението на самите въглеродни излъчвания, заложено в тактиките на 25-те компании, е единствено с 20%, или 2.7 гигатона въглероден диоксид, се показва още в отчета на NewClimate Institute и Carbon Market Watch.

Въз основа на прозрачността и честността на техните обещания за климата, анализът категоризира фирмите в пет групи – от "много ниска " до "висока " честност, която обаче нито една компания не е постигнала до този миг.

Популярни марки, като BMW, Nestlé и Unilever, са измежду 11-те компании, класифицирани в най-ниската група, до момента в който Ikea, Гугъл, Amazon, Walmart и Volkswagen са във втората, само че остават надалеч от мечтаните нива.

Apple, Sony и Vodafone са оценени в междинната категория „ умерена честност “.

Някои от упоменатите компании оспорват констатациите в отчета, описвайки ги като неточни или разчитащи на непълна информация. Други пък декларират, че следват добре открити стандарти в сходство с Парижкото съглашение, което има за цел да понижи парниковите газове, с цел да задържи повишението на температурата до много под 2 градуса по Целзий, спрямо Прединдустрианата ера (за предпочитане до 1.5 градуса).

Голям брой компании по света дадоха обещания за реализиране на чиста въглеродна индиферентност през последните години, още преди срещата за климата в Глазгоу през ноември предходната година.

"Увеличаването на броя на тези обещания обаче прави все по-трудно разграничението сред същинско водачество в региона на климата и общите приказки. С повишаването на натиска върху фирмите да работят във връзка с изменението на климата, техните амбициозни поръчки прекомерно постоянно нямат действителна същина. Дори фирмите, които се оправят относително добре, преувеличават дейностите си ", се показва в отчета.

Авторите откриват, че две трети от фирмите разчитат на компенсирането на излъчванията, с цел да изпълнят обещанията си. Тази тактика обаче все по-често се посреща със песимизъм, защото предходните схеми не се увенчаха с кой знае какъв триумф, а горски пожари, изключително тези в западната част на Съединени американски щати предишното лято, демонстрираха образно заплахата да се разчита прекомерно мощно на дърветата за предпазване на въглероден диоксид.

Авторите на проучването допускат, че фирмите би трябвало да търсят способи да спрат навлизането на излъчванията в атмосферата преди всичко, вместо да се концентрират върху компенсирането им.

"Нетните нулеви цели ще бъдат реализирани, единствено в случай че са обосновани със характерни краткосрочни цели за понижаване на излъчванията ", се споделя в отчета.

Само една компания - датският корабен колос Maersk, е сложила климатична поръчка, оценена като такава с "разумна честност ".

Maersk се стреми да доближи чисти нулеви излъчвания до 2040 година и е една от трите компании, ангажирани да понижат излъчванията по цялата си индустриална верига с най-малко 90%, се отбелязва в отчета. Maersk влага в създаване и увеличение на потреблението на различни горива.

Все отново учените показват и някои позитивни начинания на фирмите, даже и измежду тези, които като цяло са постигнали слаб резултат.

Гугъл, да вземем за пример, създава принадлежности, които ще разрешат на софтуерния колос да си набира висококачествена възобновима сила в действително време.

Становището на компании, като Unilever, BMW, Nestlé, Volkswagen и Walmart, които са подложени на критика в отчета, е, че те се преценяват с общоприетите научни стандарти за въглеродните цели (Science Based Targets initiative, известна като SBTi), създадени от организации, като Организация на обединените нации, WWF и други

Според корпоративните представители рецензиите в отчета значат, че създателите му не считат тези цели за съответни или задоволителни.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР