Алтернативните образователни методи отдавна се използват в частните училища, но

...
Алтернативните образователни методи отдавна се използват в частните училища, но
Коментари Харесай

Как едно училище във Варна съчетава традиционни и модерни методи на образование

Алтернативните просветителни способи от дълго време се употребяват в частните учебни заведения, само че към този момент държавните подхождат доста внимателно. Как наподобяват часовете в едно варненско учебно заведение.

Преподавател с китара, само че не по музика, а по български език и литература.

С помощта на художествено-дидактическа анимация второкласниците усвояват другите звуци, а учителката с китара Надя Попова споделя, че консолидираното на музикалното изкуство е чудо в класната стая.

„ Трудното другояче разбиране на звуково-буквената система в българския език със комплицирани артикулационни особености на звуковете става по прелестен и неналожителен метод и за децата се трансформира в същинско преживяване”, споделя тя.

Китарата става част и от математиката.

„ Много постоянно разпоредбите при дребните възпитаници се наизустяват – това, което познаваме като зубрене. Честото повтаряне е потребно, само че би трябвало да става в разнообразни обстановки, с цел да доставя наслаждение на децата и да ги стимулира положително, а песента разрешава тъкмо това – с ария и с китара се прави това, което другояче повтаряйки, не могат да извършат”, споделя Попова.

Друг прийом е по този начин наречената мозъчна карта, която уголемява опциите на паметта.

„ Мисловната карта е накратко онагледяване на основни думи по дадена тематика, в които се употребяват букви, доста цветове и разклонения, само че разклоненията без значение от броя и дължината, да доближават до тематиката, която е в центъра на мозъчната карта”, разяснява началният преподавател Живка Марина.

Мисловните карти предизвикат асоциативното и креативно мислене. Те са потребни и в самоподготовката вкъщи.
Не по чиновете, а насядали на земята в салона за йога – по този начин минава час по човек и природа.

Преподавателят съчетава разнообразни способи, включвайки и известната сугестопедия. Резултатът – децата учат, без да го осъзнават, посредством игри. Така още веднъж с изключение на асоциации, децата развиват и обществените си умения. Подобни способи понижават напрежението и тревогата в учебно заведение, демонстрират изследвания.

Съчетаването на типичен с новаторски и интерактивни способи на образование извършва държавните просветителни стандарти.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР