Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите, докато е слизал

...
Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите, докато е слизал
Коментари Харесай

Иван Томов е загинал на слизане от връх Лхотце

Алпинистът Иван Томов е умрял в Хималаите, до момента в който е слизал от връх Лхотце, оповестява БНР. Вчера българинът изкачи осемхилядника дружно с рускинята Настя Рунова без помощта на О2 и шерпи.
 Иван Томов изкачи връх Лхотце, Атанас Скатов слезе самичък в базов лагер на Канчендзьонга
Двамата са се забавили при спускането и едвам вечерта са достигнали Лагер 4, написа " summitsweb.com ". От компанията уредник " Чатурс Трекс & Експедишънс " изпратили шерпа от Лагер 3 към Лагер 4, който да ги посрещне.

На сутринта Томов е развил мозъчен оток. Въпреки кислорода и поставения му дексаметазон е умрял на слизане под лагер 4. Преди дни ураганни ветрове унищожиха палатката на българина и се наложи той да продължи с екипировка назаем.

Припомняме, че пред " Хоризонт " той описа, че не е съумял да се излекува от кашлица, само че ще рискува и ще направи опит.

Името на Иван Томов стана известно след изкачването на връх Манаслу, който е висок 8,156 метра през септември 2017 година. Три години по-рано дружно с легендата в българския алпинизъм Боян Петров стъпиха на високия 8,047 метра Броуд Пик.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР