Алпинистът Атанас Скатов говори за следващите си цели, след като

...
Алпинистът Атанас Скатов говори за следващите си цели, след като
Коментари Харесай

Атанас Скатов: През септември подготвям експедиция до Дхаулагири

Алпинистът Атанас Скатов приказва за идващите си цели, откакто изкачи връх Гашербрум 2 (8035 м) в планината Каракорум на границата сред Китай и Пакистан. Това е деветият осемхилядник за 41-годишния българин и трети за него през този сезон. На 15 май Скатов изкачи третия по височина връх на планетата Канчендзьонга (8586 м), а на 12 юли – Гашербрум 1 (8080 м).
Скатов описа за сложния преход, защото до Гашербрум 1 и 2 е най-дългият трекинг – 110 км, за многочислените си инциденти и здравословни проблеми, за голямата отмалялост, само че и за насладата от изкачените върхове и постигнатите цели, съобщи БГНЕС.
“Първо смятах да изкача Гашербрум 2. Направих изкачвания до лагер 1 и 2 и се върнах в базовия лагер за къса отмора. Там разбрах, че една група от алпинисти потегля да изкачва Гашербрум 1. Първо отхвърлих да потегли с тях, само че след това реших, че това е доста добра опция. Направих преход от базовия лагер до лагер 2, дружно с групата стигнах до лагер 3 и потеглихме за офанзива на върха. Бяхме 14 индивида – алпинисти и шерпи. По пътя двама от алпинистите се отхвърлиха и на върха се качихме 12 индивида. Нямаше обтегнат парапет от лагер 3 нагоре и сме се катерили, вързани на взаимозависимост по трима-четирима индивида. Този връх е много стръмен и имаше щедро количество сняг във високата му част. Тъй като нямаше обтегнат парапет, в тъмното няколко пъти губихме посоката. Наложи се да спрем и да изчакаме два часа да изгрее слънцето, с цел да се ориентираме за вярната посока. Слизането бе много мъчно и рисково и се върнах в базовия лагер доста изтощен.
Но след къса отмора се откри опция да се изкача и на Гашербрум 2. Тъй като бях достигнал до лагер 2 и имах опъната палатка там, взех решение като преди да се кача от базовия лагер напряко до лагер 2. Когато тръгнахме към върха, от самото начало духаше вятър, само че малко преди върха небето се почисти и горе ни посрещна доста хубаво слънце. Откриха се невероятни гледки и направихме доста хубави фотоси. “
Така Скатов към този момент има изкачени 9 от 14-те осемхилядника и е все по-близо до задачата си да стане първият българин, стъпил на всички най-високи върхове. Сега алпинистът има нова цел през есента– връх Дхаулагири. Освен Дхаулагири, осемхилядниците, които Атанас Скатов не е изкачвал, са К2, Шиша Пангма, Нанга Парбат и Броуд Пик..
Николай Чокаловски, шеф на компания Пайп системс, която е главен спонсор на алпиниста, съобщи, че ще поддържа Скатов и в идващите му експедиции, до изкачването и на 14-тия осемхилядник.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР