Алмати. Протестиращи превзеха резиденцията на президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев

...
Алмати. Протестиращи превзеха резиденцията на президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев
Коментари Харесай

ТАСС: Протестиращи превзеха алматинската резиденция на Токаев

Алмати. Протестиращи превзеха резиденцията на президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев в Алмати. Това заяви в сряда новинарският портал zakon.kz базирайки се на очевидци, предава TACC .

По-рано медиите оповестиха, че няколко хиляди протестиращи се пробват да обхванат на територията на резиденцията. Според редица средства за всеобща информация към сегашния миг постройката гори.

Протестите в Казахстан не престават четвърти следващ ден. След като на 2 януари жителите на градовете Жанаозен и Актау в Мангистауска област всеобщо излязоха по улиците с апел за понижаване на цените на горивата, митингите обгърнаха цялата страна. Властите организираха среща с протестиращите и оповестиха понижаване на цената на втечнения газ, само че обстановката не се стабилизира. Протестиращите се разпалиха и полицията стартира да употребява ограничения против разпръсването им.

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев одобри оставката на държавното управление. Временно, до сформирането на нов кабинет, вицепремиерът Алихан Смаилов ще извършва функционалностите на министър-председател на страната. Обявено бе въвеждането на изключително състояние в Алмати и Мангистауска област за интервала до 19 януари. По-късно подобен бе натрапен и в столицата Нурсултан.

Задържани са стотици протестиращи, акцията на полицията против нарушителите на публичния ред продължава. Съобщава се и за голям брой потърпевши чиновници на реда.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР