Алкохолът и наркотиците са сред трите основи причини за възникването

...
Алкохолът и наркотиците са сред трите основи причини за възникването
Коментари Харесай

Пътна полиция проверява ударно шофьорите за Гражданска алкохол и наркотици

Алкохолът и опиатите са измежду трите основи аргументи за възникването на тежки ПТП с жертви

Масирана акция на Пътна полиция у нас се организира до неделя, 17 декември, по линия на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – TISPOL. Операцията е за определяне на използването на алкохол, наркотични субстанции или техни аналози от водачите на моторни транспортни средства. Осъзнаването от водачите на следствията, които биха предизвикали, управлявайки МПС, откакто са пили или използвали наркотични субстанции, е една от задачите на акцията.
Една от трите съществени аргументи за пораждане на тежки произшествия на пътя в Европа, с огромен брой жертви, е тъкмо ръководството на МПС след приложимост на алкохол или наркотични субстанции.
По време на инспекциите с изключение на за алкохол и наркотични субстанции полицейските екипи ще наблюдават и за съществуване на годна наложителна застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите.

Според закона

С последните редакции от 2017 година на Закона за придвижването по пътищата наредбата на член 5, алинея 1 е безапелационна, че " на лидера на пътно транспортно средство е неразрешено да ръководи ППС с централизация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след приложимост на наркотични субстанции или техни аналози ".
Също по този начин е неразрешено на лидера, притежателя или упълномощения ползвател на МПС да дава ръководството му на лидер, който е с централизация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или е използвал наркотични субстанции или техни аналози – член 102, алинея 1, т. 1.
По отношение на насилствените административни ограничения член 171, т. 1, б. " б " постановява, че на лидер, който ръководи МПС с централизация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, краткотрайно се лишава свидетелството за ръководство на МПС.
В т.2, б. " и " на същия член 171 от ЗДВП е планувана насилствена административна мярка краткотрайно прекъсване от придвижване МПС на притежател, който позволява или дава ръководството на МПС на различен лидер, който е с централизация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или е използвал наркотични субстанции или техни аналози.
Собственик на автомобил, който бъде открит от пътните служители на реда да кара след приложимост на алкохол или наркотични субстанции, само че откаже да му бъде направена съответната проба, рискува преустановяване на регистрацията на ППС за период от 6 месеца до една година.

Наказанията за нарушаванията са регламентирани в член 174 от ЗДвП, според който:
Се санкционира с отнемане от право да ръководи МПС, трамвай или самоходна машина, който ръководи МПС, трамвай или самоходна машина с централизация на алкохол в кръвта, открита с здравно и химическо проучване и/или с техническо средство, определящо концентрацията на алкохол в кръвта посредством измерването му в издишвания въздух:
1. над 0,5 на хиляда до 0,8 на хиляда в това число - за период от 6 месеца и санкция 500 лева.;
2. над 0,8 на хиляда до 1,2 на хиляда в това число - за период от 12 месеца и санкция 1000 лева
Когато описаното нагоре нарушаване (по член 174, алинея 1) е осъществено наново, наказването е отнемане от право да ръководи МПС, трамвай или самоходна машина за период от една до три години и санкция от 1000 до 2000 лева

Водач на МПС, трамвай или самоходна машина, който откаже инспекция с техническо средство за определяне използването на алкохол в кръвта и/или с тест за определяне използването на наркотични субстанции или техни аналози или не извърши предписанието за проучване с доказателствен анализатор или за здравно проучване и взимане на биологични проби за химическо лабораторно проучване за определяне на концентрацията на алкохол в кръвта му, и/или химико-токсикологично лабораторно проучване за определяне на използването на наркотични субстанции или техни аналози, се санкционира с отнемане от право да ръководи моторно транспортно средство, трамвай или самоходна машина за период от две години и санкция 2000 лева

Съгласно Наказателния кодекс ръководството на МПС с централизация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда се санкционира с отнемане от независимост от 1 до 3 години и с санкция от 200 до 1000 лева

При ръководство на МПС след приложимост на наркотични субстанции или техни аналози наказването е отнемане от независимост от 1 до 3 години и с санкция от 500 до 1500 лева.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР