Алжирският ислямист Джамел Бегал, смятан за наставник на двама от

...
Алжирският ислямист Джамел Бегал, смятан за наставник на двама от
Коментари Харесай

Франция пусна на свобода опасен ислямист

Алжирският ислямист Джамел Бегал, считан за ментор на двама от причинителите на атентатите в Париж от 2015 година, бе освободен от пандиза във Везен льо Коке в Западна Франция, заяви AFP, като се базира на източник от правосъдната система.

Бегал излежа втора десетгодишна присъда във връзка със скрит план за освобождението на алжиреца Смаин Аит Али Белкасем, наказан доживот за бомбен атентат в парижкото метро през 1995 година

Френските управляващи се стремяха този 52-годишен неуместен индивид с отнето френско поданство допустимо най-бързо да се върне в Алжир и преговаряха в тази връзка с управляващите в родината му, която е напуснал на 21-годишна възраст, заминавайки за Франция.

Тази заран той бе експулсиран, откакто излезе от пандиза - отпътува за Алжир от парижкото летище Роаси.

"Преди 10 години блокирахме експулсирането му в Алжир заради риска да бъде изтезаван. Сега обаче климатът там му се вижда по-мек ", изясни неговият юрист Беранже Турне.

Бегал е лежал във френски затвори общо 17 години. Авторитета му признават към този момент три генерации начинаещи джихадисти.

Осъден през 2005 година, той признава, преди да се отметне, тъй като сякаш го измъчвали проверяващите в Обединените арабски емирства, че е бил претрупан от доближен на Бин Ладен да приготви атентат против американското посолство и културен център на Съединени американски щати.

В пандиза Фльори-Мерожи край Париж се среща с бъдещите причинители на всеобщи убийства в редакцията на "Шарли ебдо " - братята Куаши, и в чревоугодник за еврейски храни - Амеди Кулибали. Според следствието става техен "наставник ", почитан поради "религиозните си знания ".



Освободен през 2009 година, той е въдворен на местопребиваване в очакване вероятно да бъде експулсиран, само че тогава Европейски съд по правата на човека се възпротивява. Сниман е по време на рандеву с Кулибали. Отново го арестуват през 2010 година и го затварят в единична килия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР