Алжир и Русия обсъдиха днес засилването на сътрудничеството си в

...
Алжир и Русия обсъдиха днес засилването на сътрудничеството си в
Коментари Харесай

Алжир и Русия се обявиха за засилване на сътрудничеството си в сферата на отбраната

Алжир и Русия разискаха през днешния ден усилването на съдействието си в областта на защитата. Това стана по време на посещаване в северноафриканската страна на секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев, заяви Българска телеграфна агенция, като се базира на алжирското министерство на защитата.

Високопоставеният съветски представител, съпроводен от огромна делегация, разиска с началника на генералния щаб на алжирските въоръжени сили Саид Шанегриха " положението на отбранителното съдействие сред армиите на двете страни и средствата за неговото усилване ", написа в официалното съобщение.

Това посещаване " съставлява за нас израз на твърдата и откровена воля, която демонстрират двете страни за по-нататъшно подсилване на стратегическото и историческо партньорство, което характеризира техните двустранни връзки, изключително в региона на отбранителното съдействие “, сподели най-висшият алжирски боен.

Патрушев е удостоверил съгласно изказването, че Русия работи за " по-нататъшното подсилване " на връзките си с Алжир.

Секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация беше признат и от алжирския президент Абделмаджид Тебун.

В изявление, което даде за в. " Российская газета " по време на визитата си, Патрушев сподели, че " тактиката на задушаване на неуместни страни ", към която в този момент съгласно него прибягва Западът, всъщност е възобновление на старите способи на колониализма.

" Прилаганата от Запада тактика за задушаване на неуместни страни не е нищо друго от възобновление на старите способи на колониализма, рухнал в средата на 20-и век, в това число с помощта на напъните на Съветския съюз. Алжирският народ е един от първите, които отхвърлиха оковите на колониализма, и даде сполучлив образец за битка за независимост. Алжирците както никой различен схващат, че каквато и форма да одобри колониализмът, той постоянно носи зло ", разяснява Патрушев.

Той подсети, че наскоро беше следващата годишнина от първите френски нуклеарни опити на алжирска земя (през февруари 1960 година бел. ТАСС). От последствията от десетките нуклеарни опити към момента страдат стотици хиляди алжирци. Смятам, че за тези и други сходни тематики би трябвало дружно да подсещаме на интернационалната общественост, защото за сходни закононарушения няма период на отминалост ", означи Патрушев.

По думите му точно политиката на Запада е направила от Африка и Близкия изток едни от най-нестабилните и " горещи точки " по света.

" Последиците от грубата интервенция на Запада във вътрешните работи на района виждаме и през днешния ден. В Северна Африка и Близкия изток се резервират основаните от него огнища на напрежение, да вземем за пример като Либия, Йемен, Ирак, Сирия и други страни. Това на собствен ред способства за разпространяването там на тероризъм, оръжие и опиати ", заключи Патрушев.

Москва е значим снабдител на оръжия за Алжир - най-голямата по повърхност страна в Африка.

Предстои алжирският президент Тебун да направи държавно посещаване в Русия през май.

Двете страни имат дългогодишни привилегировани връзки. През 2021 година стокообменът сред Русия и Алжир доближи 3 милиарда $ макар пандемията от COVID-19.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР