Алжир/Анкара. Най-старият музей на Алжир, в който се съхраняват изключително

...
Алжир/Анкара. Най-старият музей на Алжир, в който се съхраняват изключително
Коментари Харесай

София. Hurriyet Daily News : Вандали разбиха най-стария музей в Алжир

Алжир/Анкара. Най-старият музей на Алжир, в който се съхраняват извънредно скъпи творби на алжирското и арабското изкуство, е разрушен по време на митингите против президента Абделазис Бутефлика. Информацията е оповестена обществено от министъра на културата на Алжир в събота, написа турският вестник Hurriyet Daily News на електронната си страница.
" Криминални лица " са се възползвали от всеобщите демонстрации на 8 март и са проникнали в Националния музей за антично и ислямско изкуство в столицата, който е основан през 1897 година, се споделя в изказване на Министерството на културата.
" Част от предметите са изпотрошени, има откраднати движимости, а административните офиси са опожарени, унищожени са документи “.
Пожарникарите са пристигнали незабавно и са предотвратили заплаха от разпространяване на пожара, а полицията е съумяла да избави скъпи предмети от първите години на алжирската опозиция против френската колонизация на страната от началото на 19 в.
Десетки хиляди излязоха на 8 март на митинги в цялата страна, с цел да изразят несъгласието си сегашният президент Бутефлика да се кандидатира за пети мандат в изборите през април. Полицията е употребила сълзотворен газ, с цел да разпръсне участниците, само че с рухването на нощта те сами са си тръгнали от шествията.
Позицията на Министерството на културата на Алжир е, че нападението против Националния музей е " закононарушение против историческото завещание и памет на алжирския народ ".
Музеят е учреден по време на френската окупация (1830-1962). Той е един от най-старите в Африка и в него се съдържат артефакти на повече от 2 500 години.
Полицията към момента не е съумяла да разпознава нарушителите. Още на предходните митинги, които се организираха на 1 март, е имало опити да се проникне в залите му.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР