Алиансът се подсилва от Балтийско до Черно мореБрюксел започва превъоръжаване

...
Алиансът се подсилва от Балтийско до Черно мореБрюксел започва превъоръжаване
Коментари Харесай

НАТО: Путин цели да военизира зимата в Украйна

Алиансът се укрепва от Балтийско до Черно море
Брюксел стартира превъоръжаване на Киев

Берлин упреква Москва във военни закононарушения

Руският президент Владимир Путин желае да употребява зимата като “военно оръжие ” против Украйна с “умишлени набези ” против гражданската инфраструктура, с цел да лиши страната от топлота, електричество и вода, съобщи Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, по време на провелата се през вчерашния ден среща на външните министри на страните членки на Алианса в Букурещ, предадоха международните организации.

“Умишлените офанзиви против съществени инфраструктури - топлота, светлина, вода, газ - имат за цел да причинят допустимо най-вече премеждия на украинските цивилни в опит да нарушат техния ангажимент, тяхното единение в битката против съветската инвазия ”, сподели Столтенберг.

Щетите от ракетните удари по Украйна са колосални, НАТО има намерение да активизира спомагателна помощ за Киев, настоя още той.

Според Столтенберг, макар напъните на системите за противовъздушна защита на Украйна, “тези удари нанасят обилни вреди ”. “Всички сме виждали сателитни изображения, където Европа е в светлина, а Украйна е потънала в мрак. Това отразява големите последици и голямата задача да се възвърне всичко това ”, сподели Столтенберг.

Северноатлантическият алианс изследва опциите да даде на Украйна нови системи за противовъздушна защита, муниции и да обезпечи поддръжка на към този момент трансферираните системи.

НАТО възнамерява да разшири наличието си “от Черно до Балтийско море ”, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

“Ще засилим наличието на НАТО от Черно до Балтийско море. И като част от тези старания, ние непрестанно работим един с различен... ”, посочи държавният секретар на Съединени американски щати по време на конференция в Букурещ.

Блинкен също акцентира, че Черноморският район е от стратегическо значение за НАТО.

Междувременно немският министър на правораздаването Марко Бушман назова “систематичното ” заличаване на енергийна инфраструктура, осъществено от Русия в Украйна, “военно закононарушение ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР