Александър Йорданов, Ph.D. е завършил Математическа гимназия във Велико Търново.

...
Александър Йорданов, Ph.D. е завършил Математическа гимназия във Велико Търново.
Коментари Харесай

Александър Йорданов, Ph.D.: Националният циклотронен център трябва да се обяви за стратегически важен обект  

Александър Йорданов, Ph.D. е приключил Математическа гимназия във Велико Търново. Следва химия в СУ „ Св. Климент Охридски ” и приключва аспирантура в Tulane University, New Orleans, U.S.A. през 1996 година От 1997 до 2004 година специализира радиохимия и радиофармацевтична химия в Националния онкологичен институт на Съединени американски щати в Bethesda, Maryland край Вашингтон и в Duke University Medical Center в Северна Каролина. Автор е на над 40 изявления в интернационалните научни списания. Следващите 16 години от кариерата си Александър Йорданов прекарва в радиофармацевтичната промишленост, работейки за компании като Ion Beam Applications S.A. (IBA), Bioscan, Inc. и ImaginAb, Inc. в Съединени американски щати, Alliance Medical GmbH и Isotope Technologies Dresden в Германия и Elysia-Raytest в Белгия. От 2012 до 2014 година управлява построяването на комерсиалния циклотронен център на „ Монрол България “ ЕООД (Банкя). Към днешна дата Александър Йорданов е механически водач в региона на радиохимията в Progenics Pharmaceuticals, Inc. в Ню Джърси, Съединени американски щати. Настоящото изявление показва единствено и само персоналното му мнение и не съставлява мнението или гледната точка на Progenics Pharmaceuticals, Inc.
Заради нараснал публичен интерес по тематиката за основаване на и повода за неговото безпределно закъснение Actualno.com потърси Александър Йорданов (Ph.D.). От редакцията ни са изпращани въпроси до – ръководител на Българска академия на науките, до някогашния шеф на ИЯИЯЕ проф. доктор Димитър Тонев, до сегашния началник на Института доцент доктор Лъчезар Георгиев. До този миг нито един от тях не е дал отговор.
Последните 13 въпроса бяха входирани по Закона за достъп до социална информация до проф. доктор Георгиев и след приключване на законовия 14-дневен период за отговор Actualno.com подаде тъжба посредством ИЯИЯЕ до административния съд против безмълвен отвод за даване на социална информация.
Г-н Йорданов, какъв брой настоящи има в България към сегашния миг, чии са и какви са техните благоприятни условия?
В момента в България действат един Cyclone 18/9 (IBA, Белгия) и два дребни, така наречен бебета-циклотрони (ABT, САЩ). Единственият радиофармацевтик, който те създават, е FDG (F-18 flurodeoxyglucose). Това е глюкоза, белязана с радиоактивния изотоп флуор-18 (F-18). Използва се като противоположен сътрудник в ПЕТ (позитронно-емисионна томография) диагностиката за диагностициране на онкологични положения. Циклотронът Cyclone 18/9 е ситуиран в Банкя. Той е благосъстоятелност и се експлоатира от „ Монрол България “ ЕООД – сдружение, притежавано от задграничния холдинг Eczacibasi-Monrol. Този циклотрон доставя FDG на съвсем всички отделения по ядрена медицина в страната, разполагащи с ПЕТ скенер. Изключение вършат  УМБАЛ „ Александровска ” в София и УМБАЛ „ Света Марина ” във Варна, които са конфигурирали бебета-циклотрони на територията си. Бебета-циклотроните създават единствено по една или най-вече по две пациентски FDG дози на час, и то единствено за лична приложимост. Те не могат да доставят FDG дози за други лечебни заведения, даже и на територията на същия град.
Продължава ли България да внася изотопи за лекуване на онкоболни пациенти, защото допреди няколко години беше по този начин?
FDG е единствено един от над 52 радиофармацевтици, утвърдени за приложимост от Агенцията за храните и лекарствените артикули (FDA) на Съединени американски щати, както се вижда от следната уеб страница:. Голяма част от продуктите на този лист се създават с циклотрон, само че за жалост FDG е единственият утвърден от FDA радиофармацевтик, който „ Монрол България “ създава и доставя на локалния пазар. В момента България продължава да внася технециеви (Tc-99m) генератори, йод-131, Xofigo, и може би още няколко йод-123 основани продукта от чужбина. При открития монопол на един единствен производител на радиофармацевтици у нас, за останалите имена от дългия лист на FDA (САЩ) българският пациент не може и да си мечтае.
Спрямо описаните от Вас циклотрони какъв е потенциалът на този, който от години отлежава в мазето на Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика?
Циклотронът, който сега чака апаратура в Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика (ИЯИЯЕ) на Българска академия на науките, е вид TR-24 и ще бъде най-мощният циклотрон, който би бил конфигуриран на Балканския полуостров. Производство е на Advanced Cyclotron Systems, Inc., Richmond, British Columbia, Canada. Възможността за облъчване с частици с сила 18-24 MeV го прави извънредно гъвкава платформа, способна да създава изотопи освен за ПЕТ (позитронно-емсиионна томография) диагностиката, само че също по този начин и за СПЕКТ (SPECT, Single Photon Emission Computed Tomography) диагностиката. Говорим за радиоактивни изотопи като въглерод-11, азот-13, кислород-15, флуор-18, йод-124, мед-64, германий-68, йод-123, индий-111, галий-67, технеций-99м и други Нека дадем следния образец - флуор-18 е радиоизотоп в състава на радиофармацевтика FDG, разказан нагоре. Рекордът на циклотрона TR-24 е 44 Кюри флуор-18, създаден за 2 часа. При един най-благоприятен режим на произвеждане, може да се пресметна дали този циклотрон не би могъл да доставя FDG на съвсем всички съществуващи сега ПЕТ скенери на Балканите.
Той е доставен в България при започване на 2016 година, би трябвало да е подготвен и планът за градеж на постройка, в която скъпата инсталация да се инсталира и проработи. Според Вас за какво се бави толкоз стартирането му в деяние?
 Българска академия на науките не дават информация за „ това нещо “ - циклотронния център и за какво към този момент четири години не работи Българска академия на науките не дават информация за „ това нещо “ - циклотронния център и за какво към този момент четири години не работи
От няколко дни Actualno.com се пробва да реализира връзка с управлението на Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика (ИЯИЯЕ...
Циклотронът TR-24 дойде в България още през 2015 година, само че тогава още липсваха средства за планиране и градеж на самата постройка за Националния циклотронен център, както и за закупуване на профилирана инсталация за GMP (Good Manufacturing Practice) произвеждане на радиофармацевтици според стандартите на Европейската организация по медикаментите. Част от средствата бяха набавени и това лиши време. След това имаше интервал на подготовка и на публикация на социална поръчка за планиране на циклотронния център. Тази област е нишова и доста характерна. Броят на изпълнителите, които биха свършили плана качествено, е доста дребен дори и в международен мащаб. Към това прибавяме и крайно  мудните и тромави процедури по Закон за обществените поръчки и Комисия за защита на конкуренцията, както и невъзможността на (по административни причини) да изплаща възнаграждения (по тяхно усмотрение) на консултанти по цени на интернационалния пазар – ограничавания, идващи от Закон за обществените поръчки. Всичко това доста забавя нещата, а и се опасявам, че изборът на победител на завършилата социална поръчка за планиране на Националния циклотронен център не беше най-подходящ, даже и да е бил безупречно законен.
Какво съгласно Вас би трябвало да се направи, с цел да потръгне процесът по задействане на процедурата в ИЯИЯЕ, по какъв начин бихме могли като гражданско общество да ги накараме да довършат този план, който е напълно в полза на нацията ни?
Моето персонално мнение и предложение са - Националният циклотронен център да бъде разгласен за стратегически значим обект за Република България и да се построява въз основата на характерно законодателство, скроено и гласувано точно за такива значими неповторими обекти. Не съм правист, само че имам вяра, че в случай че една страна влезе във война и би трябвало да построи стремително няколко военни лечебни заведения, да вземем за пример, надали ще се минава по съществуващите дългогодишни процедури по Закон за обществените поръчки и Комисия за защита на конкуренцията.
Възможно ли е да има някой или нещо, което им пречи?
„ Конкуренцията в никакъв случай не спи ” е една от първите поговорки, които научих по време на индустриалната си процедура в Съединени американски щати. Възможно е заинтригувани страни да се пробват да спъват плана, само че фините способи за това са безчет доста, а и събирането на неопровержими доказателства изисква запаси и време, с които не разполагат всички. Затова ще отговорим на въпроса малко – да, допустимо е, само че не би трябвало да цитираме имена, в случай че нямаме неоспорими доказателства.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР