Александър Везенков остана извън сметките на националния селекционер Росен Барчовски

...
Александър Везенков остана извън сметките на националния селекционер Росен Барчовски
Коментари Харесай

Александър Везенков пред Sportal.bg: Не мога да опиша емоциите, които изживях в края на мача

Александър Везенков остана отвън сметките на националния селекционер Росен Барчовски за последните мачове от квалификациите за ЕвроБаскет 2022. Причина за това беше отвод на клубния му отбор Олимпиакос да го пусне за конфликтите в Рига с Латвия и Босна. Въпреки това мъжкият народен тим по баскетбол се класира на ЕвроБаскет 2022, откакто излъга Латвия с 1 точка (66:65). Sportal.bg се свърза с Везенков, който показа извънредно прочувствено какви усеща бошуват в него след пробива на европейската сцена.

„ Първо доста съм щастлив, че България след 10-годишно спиране ще бъде част от европейско състезание. Макар и да изоставахме в мача с 10-12 точки, показахме религия, показахме, че сме подготвени да играем, да се борим, да се върнем в мача. Това е доста значимо, тъй като в един подобен мач единствено този, който го желае повече може да победи. Показахме, въпреки и с дребна доза шанс, в случай че би трябвало да бъдем почтени, само че шансът е част от спорта, че доста го искахме и трябваше да опитаме и ние да бъдем в елита, при най-хубавите тимове. През тези пет години този тим мина през много етапи, през хубави моменти, през доста тежки моменти, както след мача с Босна, през рецензии, през неща, които единствено играчите знаят. Много съм щастлив. Поздравления за тима, тъй като тези момчета направиха по този начин, че да се радваме извънредно доста.

Не можах да играя в този цикъл. В предните беше малко по-различно, тъй като като бях в Барселона не играех и можеха да ме пускат за някои мачове. Сега е малко по-различно. Както споделят треньорите – значимо е кои са на терена, а не кои отсъстват. Много значима част от този тим също е Станимир Маринов, който е контузен. Няма смисъл да приказвам за тези, които не бяха там. Павел Маринов, който беше капитан и е капитан през тези пет години и тези тежки моменти, за които загатнах. Много съм щастлив, тъй като нашият спорт ще може да бъде на огромен конгрес и да покажем какво е равнището. Да, може да сме изостанали последните години, може да има проблеми. Важното е, че още веднъж ще бъдем там и хората още веднъж ще видят България на огромен конгрес.

Много съм щастлив както споделих и отново ще благодаря на момчетата, тъй като това, което изживях с края на мача и с тези страсти, просто не знам по какъв начин да го опиша. Много съм щастлив, че ще вземам участие и аз дружно с тези момчета на едно европейско.

Изгледах мача от у дома, коментирахме го със Станимир Маринов. Станимир беше огромен оптимист за този мач. Каза ми да имам вяра още в самото начало. С идването на двете звезди на Латвия доста хора споделиха „ Край, нямаме шанс”. Да и аз вътрешно в себе си имах вяра, само че споделих, че ще е доста мъчно. Отборът на Латвия сподели и в предния прозорец, че е кадърен да победи Гърция, играе добре. Но нашите момчета демонстрираха тази упоритост, този хъс, демонстрираха, че просто го желаеха доста и че с един мач нищо не се знае. Сега са малко по-спокойни. Чувствам се част от този тим. След мача приказвах незабавно с Дий Бост. След триумфите на волейбола, на Лудоговрец, време е България да се зарадва и на триумфите на българския баскетбол, тъй като напоследък нямаме триумфи. Това е реалност, само че включването на един огромен конгрес се надявам да възпламени някое дете да може да играе, да стартира да тренира. Длъжни сме да запалителен нашите деца. Казвал съм го доста пъти. Не е виновност единствено на треньори, на федерация, на играчи.

Винати е на всички. Всички сме отговорни, че българският баскетбол стигна до тук. Стигна до дъното и до това 10 години да ни няма на огромен конгрес. Виновни са федерацията, треньорите, играчите, някогашните треньори, някогашните играчи, медии. Абсолютно всички, които са свързани с българския баскетбол. Имаше интервали, в които кавгата и егото, на който е по-голям влияеше на българския баскетбол. Аз персонално, усещам го, че този триумф..да, треньорският щаб вложи доста старания, само че дребна част от питката на триумфа се дължи на предния треньорски щаб и на господин Минчев и неговите помощници. Те започнаха всичко това и ние просто продължаваме да градим това, което стартира хубаво от 2016-та година насам. Знам, че той е непретенциозен и си потегли, знам, че той също се радва. Малко сме не длъжни, само че малко изискуем и на него за този триумф!”,
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР