Александър СимовБезпрецедентна ситуация. Така новините на една голяма телевизия определиха

...
Александър СимовБезпрецедентна ситуация. Така новините на една голяма телевизия определиха
Коментари Харесай

Парламентарно танго за политически камикадзета

Александър Симов
" Безпрецедентна обстановка ". Така новините на една огромна телевизия дефинираха всичко, което се случи в първия и втория ден работен ден на 49-ото Народно заседание.
Това, несъмнено, е много надалеч от истината. Защото сходна политическа драма едно към едно повтаря блокажа на страната, който видяхме при започване на 48-ото Народно заседание, след вота на 2 октомври предходната година. Тогава беше даже още по-тежко, тъй като никой не беше квалифициран за сходно развиване на нещата - тридневен маратон по избирането на ръководител на Народно събрание, безкрайни политически драми, парламентарни совалки, съвещания от коридор на коридор и в последна сметка превръщането на Народното събрание в риалити-шоу, следено от целия български народ по малкия екран.
В сряда стана това, което всички чакаха - Народното събрание отново > не съумя да 
избере председател  > И нямаше по какъв начин да е по-друг метод, тъй като по остаряла българска традиция разговорът сред партиите стартира след злополуката, а не преди нея. Това е безконечният български дявол, който разчита, че обстановката ще се оправи от единствено себе си, без полагането на каквито й да е старания. Подобна обстановка трансформира политиката в медиен гуляй, само че уви носи нулева изгода за българските жители, които чакат решения и съответни политики. Вторият ден съвещанието продължи 49 секунди, с цел да се разпадне до кулоарни мнения и совалки. 
Всъщност огромната разлика сред тогава и в този момент е в това, че диалогът по политики стартира задоволително рано. Нека да напомним - в границите на 48-ото Народно заседание лидерска намира се организира едвам, когато третият мандат бе връчен на Българска социалистическа партия. Тогава обаче Политическа партия и Демократична България не се появиха на свиканата среща, тъй като към този момент плуваха в фантазията за последващи победоносни избори. И след това се разсъниха в действителността. Това постоянно е мъчително. 
Днес е явно, че Бойко Борисов доста желае да направи кабинет с ПП/ДБ, макар техният обществен отвод от всевъзможни взаимоотношения с него. Всъщност несполучливият избор на ръководител е директно разследване от неналичието на съгласие сред първите две политически сили. Въпреки това обаче нито един анализатор не смее към момента да отпише този парламент и да го прати в историята.
В сряда Асен Василев предсказа 4 месечен период на деяние на 49-ото Народно заседание. Той стимулира своята прогноза с това, че единствено бюджетната процедура трае към 4 седмици, с цел да бъде изчистена законово и обикновено. За страдание публицистите не го попитаха за какъв бюджет приказва, откакто Бойко Борисов в своето изказване след изборите ясно сподели, че в случай че няма коалиция, няма да има и бюджет. Този танц ГЕРБ и ПП/ДБ един към друг > ще придобива доста 
мелодраматични измерения  > в случай че продължи по същия метод и след Великден.
  " Ние имаме доста ясни задания - държавно управление с две партии. Правим всички старания за това макар Атанас Атанасов. Сутринта си направих труда да го виждам - към 60 пъти ми сподели името. Те очевидно не си и приказват, тъй като през вчерашния ден учен Денков и Гюров пристигнаха при мен и говорихме за политики и закони ", съобщи Бойко Борисов пред медиите през вчерашния ден. 
Не можем да не му признаем - сдържа си нервите, тъй като малко по-рано Атанасов безусловно сподели, че могат да поддържат мандат на ГЕРБ, само че единствено в случай че ПП/ДБ уточни и номинира министрите. Подобно заявление е като хвърлена бомба, а евентуално тъкмо такава е била и задачата на Атанасов - да направи всеки диалог за взаимно ръководство неосъществим. 
От позиция на ДСБ това е положително развиване на обстановката. Проблемът е, че самата Демократична България е формирана от доста партии, а не всички от тях са склонни на сходни крайни позиции. Топлите диалози сред Бойко Борисов и Христо Иванов в първия работен ден на Народното събрание ясно го показват. Вероятно тъкмо заради тази причина водачът на ГЕРБ разгласи, че забавянето на избора на ръководител е потребно. " Ще може да се завоюва време, комисиите да поработят, да намерят общото сред нас за неща, които ще бъдат положителни за страната ", заключи той. Може би би трябвало да преведем - Борисов чака някаква част от ПП/ДБ да стартира да натиска за взаимно ръководство, тъй като нови избори са като полет на камикадзе - тръгваш към небесата, само че не е ясно дали ще се върнеш там, където би трябвало.
По-интересната част от пъзела обаче се крие в другите вероятни парламентарни комбинации и взаимоотношения. Защото в това време Борисов продължи да се среща с партийни водачи. Най-голям интерес провокираха неговите диалози с Корнелия Нинова. 
" С госпожа Нинова говорихме единствено по тематики по които можем да сме дружно - обществена, правна и въпреки това - безапелационен отвод по тематиката Украйна. Нещо, което ние с сътрудниците от Политическа партия имаме като общо ", разяснява след срещата той. 
Нинова изясни обстановката пред публицисти: 
" Г-н Борисов ме предложения на среща. Обсъждахме няколко въпроса. Първият е за поддръжка на Росен Желязков за ръководител на Народното събрание. Оставих този въпрос да се реши сред първите две политически сили, защото те сега водят диалози за някакъв чудноват хибрид за ротационен принцип. От нас Росен Желязков няма да получи поддръжка. Второ, по законодателна стратегия, начинания, знаете, че сред Политическа партия и ГЕРБ вървят такива диалози. Заявих какви са нашите цели, те са тези, които заявих през вчерашния ден от трибуната. Оставаме на радикално разнообразни позиции за оръжията за Украйна ", описа тя. 
Основната алена линия сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ> остава все така 
дълбока и значима  > Въпреки всичко този диалог не остана неусетен. Малко откакто в четвъртък съвещанието завърши за 49 секунди след 2 въпроса към залата от Вежди Рашидов, дали има нови кандидатури за ръководител, Даниел Лорер се спря пред камерите в коридорите да изясни, че тяхната концепция за ротационен ръководител остава настояща. " Иначе ГЕРБ могат както в предходния парламент да си изберат книжен ръководител и да продължат нататък ", загатна той.
Тук е деликатният и нов миг в работата на 49-ото Народно заседание. ПП/ДБ предложиха безусловно екзотичната концепция за ротация сред тях и ГЕРБ отпред на Народно събрание като опит да избягат от всякакво вдишване на отговорност и медийно сапунисване, че коленичат пред Борисов. Абсурдността на тяхната концепция обаче ги слага в леко карикатурна обстановка. 
Бившият парламентарен арбитър Пламен Киров незабавно съкруши тяхното предложение. Според него концепцията за ротация единствено сред първите две политически сили е дискриминационна.
" Ако тя се одобри, то би трябвало да се ротират всички парламентарни партии ", уточни той, а по-късно добави, че кардинално концепцията е изцяло в несъгласие с Конституцията.
Това с " хартиения ръководител " е нелепа конспирация. Просто Политическа партия се пробват в зародиш да блокират всяка концепция да има друг ръководител на това Народно заседание. В коридорите се заприказва за следващ път, че Корнелия Нинова е допустимо кандидатура за началник на Народно събрание, нещо, което да означи нейните тригодишни старания за постигането на разговор в политическото пространство. За нея напълно неотдавна научихме от статус на Слави Трифонов, че е била опция за ръководител на 47-ото Народно събрание, само че от Има Такъв Народ възразили против нея. И тъй като Има Такъв Народ са последната останала президентска партия, сами си направете сметката кой не е желал да види Нинова като парламентарен шеф. > Безкрайното парламентарно 
маневриране  > обаче не може да продължава до безспир. Защото както предизвести доцент Наталия Киселова Народното събрание може да взима решения единствено откакто избере ръководител. Всичко преди този момент са просто извършения по политика, медийни изхвърляния, без действително покритие. И в случай че не се стигне до избор на ръководител това заплашва да вкара България в конституционна рецесия, а това е тресавище от което никой не знае по какъв начин тъкмо може да се излезе бързо.
Всъщност повторението на тази рецесия ни разрешава ясно да сложим аршин за разграничаването на партиите. Кои от тях желаят да се борят за политика и кои просто тупат топката и маневрират, с цел да бъдат в най-изгодна позиция за идващите избори. В това отношение ПП/ДБ са просто транспарантни. Не е ясно какви ли могъщи анализатори ги поучават и тикат към тази политическа бездна, само че с пиратки и бомби не можеш към този момент да впечатлиш никого. Хората желаят да видят носене на отговорност, а тъкмо тук силите на положителното по никакъв начин ги няма уви.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР