Александър Иванов, В Русия избухна истинска доносническа епидемия. Все по-често

...
Александър Иванов, В Русия избухна истинска доносническа епидемия. Все по-често
Коментари Харесай

След нахлуването в Украйна, в Русия идва златно време за доносниците

Александър Иванов,

В Русия избухна същинска " доносническа зараза ". Все по-често " бдителни жители " се обръщат към полицията или към медийния контролен орган " Роскомнадзор " със сигнали за така наречен " дискредитация на въоръжените сили на Руската федерация " или пък за " разпространение на проукраинска агитация ".

Някои прибягват до " жанра " еднократно: пенсионер да вземем за пример се възмущава, че ученичка в градското учебно заведение била облечена в жълти и сини цветове. Или пък московчанка, която се оплаква от осемгодишна съученичка на щерка си, тъй като видяла видео по какъв начин детето мачка рисунка с съветското знаме на фона на украинското. Има обаче хора и организации, които се занимават постоянно с такава активност.
Профилът на доносника

Такъв е до неотдавна съвсем незнайният началник на Федералния план за битка против корупцията Виталий Бородин. Той е създател на претенции " да се ревизира Алла Борисовна Пугачова по съмнение, че оказва финансова помощ на въоръжените сили на Украйна ", както и на сходни сигнали против други създатели, които упреква в това число и в " държавна измяна ".

39-годишният Бородин е приключил военно учебно заведение, след това работил в престъпната полиция. През 2009-а година основал строителна компания, взела участие интензивно в търгове за държавни поръчки и спечелила от тях 160 милиона рубли. По-късно Бородин влиза в " Младежкия антикорупционен план " на Путиновата партия " Единна Русия " и - в случай че се съди по фотоси в обществените мрежи - живее със фамилията си в елитно московско предградие, като къщата е купена от пенсионираната му майка.

Материалната мотивация е реалност

Рускинята госпожа К. през първата година от войната е написала 764 електронни доноса до разнообразни органи и организации - самата тя се дефинира като " професионален клеветник, който работи гратис ". Жената споделя, че на всеки два дни гледа всичко, оповестено в Ютюб-каналите на " Дойче веле ", " Радио Свобода ", " Дожд " и други медии и деликатно следи какво приказват пред тези медии жители на Русия, живеещи зад граница.

" Значението на доноси като моите може да се съпостави с резултата от потреблението на подводници за заличаване на противникови бойни единици: броят на потопените съдове постоянно е бил нищожен, само че страхът от вероятни офанзиви е принуждавал съперника да лимитира броя на курсовете ", изяснява госпожа К.

Тя прибавя още, че има и материална мотивация за активността си. Защото в случай че някой ден би трябвало да се заплащат репарации, тежестта ще падне върху провинцията, а в случай че за икономии бъдат съкратени силите на реда " в моя град ще се появи голяма безработица и нейната сестра - престъпността. Освен това всичко ще нарастне. Оттам следва, че иска ми се наложи да работя доста повече, в сравнение с през днешния ден, и ще се храня по-зле ", допуска госпожа К.

Жалбите против сътрудници

Според изявления в медиите, част от множащите се в последно време доноси са против сътрудници в работата. " Хората постоянно пишат доноси, с цел да решат свои персонални проблеми. В доста случаи това е отзвук на битката за място под слънцето. Или пък са за това какви възгледи преобладават в обществото или в съответната организация ", изяснява социоложката Елла Панеях.

Тя слага лавинообразното повишаване на доносите в Русия в съответния политически подтекст на фона на войната, която управляващите назовават " специфична интервенция ": " Измененията във вътрешно-политическата обстановка демонстрират на хората, че различен път няма - че на практика " обществените асансьори " нагоре към този момент не работят. И не им остава нищо друго, с изключение на да се подмазват пред управляващите и с тяхна помощ да отстранен от пътя си тези, които им пречат. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР