Александър Арабаджиев да бъде предложен за трети мандат като кандидат

...
Александър Арабаджиев да бъде предложен за трети мандат като кандидат
Коментари Харесай

Трети мандат за Александър Арабаджиев в Съда на Европейския съюз

Александър Арабаджиев да бъде препоръчан за трети мандат като претендент на България за арбитър в Съда на Европейския съюз (СЕС), реши Министерският съвет.

По силата на Договора за действие на Европейския съюз (ДФЕС) на всеки три години се прави частична замяна на съдиите и генералните юристи на Съда на Европейския съюз като е планувана опция съдиите, чийто мандат изтича, да бъдат преизбирани. В тази връзка, в грама, получена от Постоянното посланичество на Република България към Европейския съюз - Брюксел в Министерството на правораздаването и в Министерството на външните работи, се показва, че мандатът на четиринадесет съдии и пет генерални юристи в Съд на Европейския съюз изтича на 6 октомври 2018 година и държавите-членки на Европейския съюз са приканени да излъчат своите кандидатури най-късно до 30 ноември 2017 година Сред съдите, чиито мандат изтича на 6 октомври 2018 година, е и този на българския арбитър Александър Арабаджиев.

Съгласно Договор за функционирането на Европейския съюз изборът на съдиите и генералните юристи на Съда се прави всред персони, които показват всички гаранции за самостоятелност и които дават отговор на всички условия, изисквани в техните съответни страни за заемане на най-висшите правосъдни длъжности, или които са адвокати с приета подготвеност. Те се назначават по общо единодушие от държавните управления на държавите-членки за период от шест години, след консултация с Комитета по член 255 от Договор за функционирането на Европейския съюз.

Александър Арабаджиев има безспорни заслуги в реформирането на правосъдната система и в одобряването на върховенството на закона като принцип в активността на българските институции. Работи като арбитър в Районния съд в Благоевград (1975 - 1983 г.), в Окръжния съд в Благоевград (1983 - 1986г.), във Върховния съд (1986- 1991 г.), в Конституционния съд (1991 - 2000 г.). Бил е член на Европейската комисия по правата на индивида (1997 - 1999 г.) на Европейския конвент за бъдещето на Европа (2002 - 2003 г.), както и наблюдаващ в Европейския парламент. Активно работи и в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). През 2006 година, с решение на Министерски съвет той е утвърден за арбитър в Съда на Европейските общности, където извършва своите функционалности от 12 януари 2007 година След избирането му за арбитър в Съда на Европейските общности арбитър Арабаджиев бързо построява стабилен професионален престиж и с решение на Министерски съвет от 29 декември 2011 година е избран отново като претендент на България за арбитър в Съд на Европейския съюз и неговият мандат е бил възобновен.

След одобряването на Александър Арабаджиев за претендент на Република България за арбитър в Съда на Европейския съюз, следва заместител министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи да показа неговата кандидатура на Генералния секретариат на Съвета на Европейския съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР