Алекс Стед (38) е новото момче в стартиращия този октомври

...
Алекс Стед (38) е новото момче в стартиращия този октомври
Коментари Харесай

Австралийски търсачи на злато: какво е да копаеш при 50 градуса по Целзий

Алекс Стед (38) е " новото момче " в започващия този октомври сезон на " Австралийски търсачи на злато " по Viasat Explore.

Отраснал е в Корнуол, Англия. Изследва Австралия в продължение на 7 години преди продуцентите да го открият.

" Намериха ме в един конгрес. Показвахме си фотоси на откритото злато. Получих известие с молба за повече информация за мен. Срещнахме се и ето ме в шоуто ", споделя Алекс.

Преди това той бил гледал едвам два епизода от поредицата. " Нали знаете, като клечиш по всички страни в търсене на злато, не гледаш доста телевизия ", споделя той.



" Седем години копая в Австралия. Правя го съвсем по цяла година. Понякога горещината е непоносима, стига 50 градуса по Целзий. Машините завират, може да се изгориш на скалите, подметките ти се топят. Добавете и праха. Осъзнаваш, че такива условия не са за хора. Затова от средата на януари преустановявам за четири седмици, колкото и да не ми се желае ", разказва работата си златотърсачът.

Живот под небето

" Техниката ми е портативна. Имам си и портативен заслон - с кухня, спалня и баня. Иначе пребивавам в дребна къща от тухли и хоросан в Леонора, имам и къща в Корнуол. Семейството и приятелите ми към момента са във Англия ", споделя той.

От дребен събира полезности от земята - копае дупки и намира кварц, слюда, други лъскави неща. Очарован е от сериала " Полдарк ", остаряла версия на която се върти по малкия екран в неговото детство, а действието се развива в родния Корнуол. " Сега, тъкмо като основния воин Рос Полдарк, откривам остарели мини и се пробвам да ги съживя. "



Често ли се намира злато?

Да, Алекс е намирал злато. След изследване, набелязва подобаващите места: в Австралия, Америка, Африка, Египет. Избира Австралия, тъй като приказват родния му език и хората са гостоприемни. Заминава с другар през 2011.

" Носехме детектори за метал, кола и още 100 неща, които в никакъв случай не ни потрябваха. Мислехме, че ще сме на открито и ще може да изникнат непредвидени потребности.

Купили си позволение за 25 австралийски $. То им дава право да търсят с ръчни принадлежности всяко свободно място, докато чака да бъде наето. След към седмица се спрели на терен край Леонора. " Дотогава вадех жици и различен метал, само че един път детекторът даде друг сигнал. Звучеше меко, като че ли споделяше: " Ехо, ехтене, ехтене ". Само няколко сантиметра по-надолу открих еднограмов пай самородно злато. Не можех да допускам ", спомня си Стед. " Изтичах до колата при приятеля ми Сам и се оказа, че 30 секунди след мен той е разкрил различен пай, малко по-малък от моя. В пари моят струваше 34 английски лири. "

Преди това Алекс има софтуерна компания и компания за произвеждане за течност за електронни цигари, както и три магазинчета за тях. Но животът в австралийската пустота му наподобява по-привлекателна. Изненадващо и за самия него, там открива и любовта на живота си. " Не го чаках, тъй като там няма кого да срещнеш. Леонора е дребен миньорски град с две кръчми,к аптека и няколко магазина. Джули работеше в аптеката. Срещнах я, когато отивах да си купя слънцезащитен крем ", споделя той. Двамата имат шестмесечна щерка. Всяка седмица Алекс се прибира у дома, с цел да я види, и след това още веднъж се насочва към пустошта. Към момента той държи 18 терена. Съпругата му счита, че не би било неприятно Алекс да си откри " естествена работа ". " Но аз одобрявам свободата си, копаенето на дупки, прахоляка. Искам да намеря колкото мога злато и да основа малко минодобивна компания ", споделя той.



Новият сезон на " Австралийски търсачи на злато " стартира на 1 октомври, от 22:00, по Viasat Explore.

Viasat Explore е освен това от това, което очаквате. Любопитен, авантюристичен надъхан и насочен, каналът изследва новото и необикновеното, това е, което ни вълнува и зарежда. От последните научни открития до всекидневието на завладяващи герои, които вършат нещата по един малко по друг метод. Научете още на www.viasatexplore.bg.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР