Алберт Хофман е швейцарски учен, известен като бащата на LSD.

...
Алберт Хофман е швейцарски учен, известен като бащата на LSD.
Коментари Харесай

Алберт Хофман - бащата на LSD

Алберт Хофман е швейцарски академик, прочут като бащата на LSD. Роден е на 11 януари 1906 година Баден, Швейцария, където татко му Адолф работи във фабрика за произвеждане на принадлежности.

В разказите си Хофман споделя, че е имал прелестно детство, играел навън и се забавлявал. Хофман обичал природата, което повлияло на бъдещето му решение да учи химия.

Въпреки че произлиза от религиозно семейство (баща му е католик, а майка му протестантка), Хофман не бил склонен с проведената религия.

Кръстникът на Хофман платил за образованието му, защото неговите родители имали съществени финансови усложнения. На 20-годишна възраст Хофман почнал да учи Химия в университета в Цюрих. Три години по-късно приключил образованието си и почнал да работи като чирак.

През 1929 година Хофман получил докторска степен с отличие и по-късно получил опция да работи във фармацевтичния отдел на Лаборатории Сандоз (Sandoz Laboratories) в Базел. Там той имал опция да организира разнообразни научни опити. Хофман изследвал химичните свойства на растенията.

По време на опитите си със спори на Моравото рогче (гъба, паратизираща по ръжта), в границите на план за основаване на ново лекарство, което да подтиква работата на сърцето, Хофман стигнал до невероятни изводи. При повторния синтез младият химик разкрил, че характерната гъба има психеделичен резултат. Разбира се това станало инцидентно - откакто капка от въпросното лекарство попаднала на пръста му.

 LSD и психеделични гъби

През 1938 година Хофман основал LSD с желанието това да бъде лекарство, стимулиращо кръвообращението. По това време той даже не осъзнавал какъв брой мощна субстанция е основал. Скоро по-късно го изоставил и се върнал на него едвам пет години по-късно, на 16 април 1943 година По време на опитите си върху ръката на Хофман паднала капка от субстанцията, която той евентуално приел несъзнателно. Скоро по-късно почнал да се усеща зашеметен, само че енергизиран.

Същият ден Хофман прекратил работата си и се прибрал вкъщи. В интервютата си по-късно той споделил, че когато се прибрал, почнал да вижда фантастични облици, цветове, форми и светлина.

Два часа по-късно, когато почнал да се връща към естественото си положение, се сетил, че евентуално лекарството, върху което работи, е провокирало сходна странна реакция. Любопитството му се възбудило и Хофман твърдо решил да организира задълбочени опити с новото си откритие.

Три дни по-късно той умишлено погълнал 250 микрограма от „ лекарството ” и записал опита си в дневник. Според записките Хофман се почувствал зашеметен, комплициран и неподвижен. А виденията му били плашещи. Прибрал се у дома благодарение на своя асистент. Хофман се страхувал, че е приел съдбовно огромна доза и помолил асистента си да се обади на доктор. Докторът обаче не разкрил следи от отравяне и решил, че на Хофман му няма нищо. И в действителност, няколко часа по-късно химикът се оправил.

Хофман провел стотици сходни опити и считал, че LSD ще бъде доста потребен в региона на психоанализата.

Въпреки че признавал, че лекарството му води до пристрастяване и възможни злоупотреби, той не считал, че би трябвало да бъде неразрешено, тъй като имал капацитет да лекува.

Алберт Хофман основал доста други опиати и медикаменти. Пенсионирал се през 1971 година, написал е няколко научни публикации и доста книги.

Но земният му път завършил на 29 април 2008 година, когато бил на 102-годишна възраст.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР