Албанският статистически институт (ИНСТАТ) съобщи днес, че е станал жертва

...
Албанският статистически институт (ИНСТАТ) съобщи днес, че е станал жертва
Коментари Харесай

Албанският статистически институт стана жертва на кибератака

Албанският статистически институт (ИНСТАТ) заяви през днешния ден, че е станал жертва на хакерска атака, която е засегнала някои от системите му, съобщи Асошиейтед прес. Според изказване на ИНСТАТ системите на института са били „ цел на комплицирана хакерска атака “ през вчерашния ден.

След затваряне на интернет линковете и активиране на протокола за незабавни случаи за отбрана на данните, специалистите са открили, че единствено „ някои от системите на ИНСТАТ са наранени “, само че не и тези от последните статистики. ИНСТАТ си сътрудничи с управляващите, с цел да разпознава източника и претекстовете на хакерската атака, да възобнови естественото си действие и да укрепи киберсигурността си, написа в известие във Facebook страницата на института.

През декември хакерска атака блокира уеб страницата и на албанския парламент.

Албания стана жертва на хакерска атака и през юли 2022 година, за която държавното управление и интернационалните софтуерни компании упрекнаха иранското Министерство на външните работи, напомня АП. Кибератаката, считана за възмездие за това, че Албания дава леговище на членове на иранската опозиционна група на муджахидините, докара до спиране на дипломатическите връзки сред Албания и Иран два месеца по-късно.

Иранското външно министерство отхвърли да стои зад хакерската атака и уточни, че Иран е ставал жертва на хакерски атаки от муджахидините.

Съединени американски щати, НАТО и Европейският съюз поддържаха в разногласието Албания, която е член на НАТО.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР