Албанският премиер Еди Рама повтори призива си за възможно най-скорошното

...
Албанският премиер Еди Рама повтори призива си за възможно най-скорошното
Коментари Харесай

Еди Рама: Създаването на „малък Донбас“ в средата на Европа е истинска опасност

Албанският министър председател Еди Рама повтори апела си за допустимо най-скорошното усмиряване на обстановката в Северно Косово, защото, съгласно него, вероятността за основаването на „ дребен Донбас “ в средата на Европа при вероятно повишаване на напрежението съставлява същинска заплаха, оповестиха косовски и албански медии.
Прочетете още
Рама направи тези изявления на конференция в Брюксел през вчерашния ден дружно с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, министър председателите на Нидерландия, Белгия и Норвегия и президентите на Румъния, Полша и Литва. Фокусът на визитата на албанският министър председател в Брюксел е напрежението в Северно Косово, което ескалира в последния месец.

По думите на Рама би трябвало да бъде направено всичко допустимо, с цел да бъде доведен разговорът Косово–Сърбия до най-високо ниво с поддръжката на Съединени американски щати. Той акцентира смисъла на мироопазващите сили на НАТО КейФОР като гаранция за сигурността при по-нататъшно повишаване на напрежението. Албанският министър председател съобщи също, че желае да види триумф на разговора сред Косово и Сърбия под егидата на Европейски Съюз.

Рама сподели, че обстановката в района на Западните Балкани и изключително в Северно Косово е притеснителна и изрази вяра деескалацията на напрежението да стартира допустимо най-бързо, тъй като в противоположен случай би могло да се стигне до пагубен край.

„ Не може да гледаме разтрошаване на региона ни, който е постигнал доста неща “, сподели Рама.

В рамките на визитата си в Брюксел в последните дни албанският министър председател се срещна с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и с висшия представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

По време на срещата си с Рама през вчерашния ден Борел съобщи, че на Косово и Сърбия е показан проект за незабавно разрешаване на обстановката и че страните от Европейски Съюз „ губят самообладание “ във връзка с напрежението в Северно Косово, „ което продължава да ескалира и (за успокояването на което) се изискват незабавни дейности “.

Трите условия, на които Европейски Съюз упорства за усмиряване на обстановката в Северно Косово, са деескалация, нови избори в Северно Косово и осъществяване на Охридското съглашение, реализирано сред Косово и Сърбия на 18 март в Охрид.

Косовските сърби в северните косовски общини Звечан, Лепосавич и Зубин поток, където те са болшинство, започнаха ежедневни митинги от 26 май пред общинските здания. Те стачкуват против албанските кметове в тези общини, които бяха определени на локалните избори с изборна интензивност от 3,5 на 100, защото сърбите бойкотираха вота. На 29 май се стигна до конфликти сред протестиращи, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при които бяха ранени към 30 бойци от КейФОР и към 50 косовски сърби.

Напрежението сред Сърбия и нейната някогашна област продължава, откогато Косово се отдели едностранно през 2008 година

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР