Албанският министър-председател Еди Рама обясни причината, поради която не е

...
Албанският министър-председател Еди Рама обясни причината, поради която не е
Коментари Харесай

Еди Рама разкри защо е отказал да присъства на срещите в Атина

Албанският министър-председател Еди Рама изясни повода, заради която не е участвал на срещите на водачите на Западните Балкани с представители на някои страни от Европейски Съюз и президентите на Украйна и Молдова, които се организираха през вчерашния ден и през днешния ден в Атина и чийто хазаин беше министър-председателят на Гърция Киргиос Мицотакис.

Както оповестяват гръцките медии, министър-председателят Рама е отказал поканата на гръцкия си сътрудник заради ареста на претендента на гръцкото малцинство за кмет на крайбрежния град Химари в Албания за хипотетична кражба на гласове.

Гръцкото министерство на външните работи изиска той да бъде неотложно освободен, като уточни, че в противоположен случай присъединението на Албания към Европейския съюз ще бъде затруднено, а в това време резултатите демонстрираха, че задържаният Дионисиос Алфред (Фреди) Белери е спечелил изборите.

" Ето моят отговор за всички тези, в Гърция, Албания или другаде, които разясниха по друг метод или бяха комплицирани от моето неявяване в Атина, а също и за публицистите, които ме попитаха за мнението ми и не получиха отговор преди събитието ", написа е Рама в профила си в обществената мрежа X.

Той съобщи, че повода е елементарна: " Не желаех да трежова домакина и гостите му, увеличавайки шума, преди моите положителни другари, събрали се в Атина, да са завършили работата си ".

" Щастлив съм, че Кириакос пое самодейността да разчупи хляба с доста значими водачи и да разиска европейското бъдеще на Балканите на фона на съветската експанзия. Регионът се нуждае от по-голямо присъединяване на Гърция в общия ни път. Винаги съм казвал на него или на други гръцки другари, в това число и обществено по няколко мотива, че откровено имам вяра, че тяхната страна има естествена роля на Балканите поради профила и опита ѝ в Европейски Съюз ", сподели Рама.

Той изрази вяра, че срещата е била продуктивна.

" Разбира се не бих желал да видя вечеря, която е била употребена за изпращане на спорно обръщение към Албания по отношение на доста по-амбициозната цел на самодейността, и се надявам, че този злощастен факт не е объркал почетните посетители ", акцентира албанският министър председател.

" Що се отнася до мен, диалозите, общуването, разногласията с другари, съдружници, сътрудници и съседи са на първо място същността на интернационалната политика и опитът, постоянно опитът, да се поставиш на мястото на другия е наложителен.Още повече, когато наподобява, че нещата са се объркали. През октомври идната година Албания ще ръководи срещата на върха на Берлинския развой в Тирана. Моят безценен другар и високоуважаван сътрудник в Атина, несъмнено, беше поканен да взе участие и в никакъв случай не бих могъл да си показва, че вместо него ще поканя гръцкия президент, към който също изпитвам голямо почитание ", разгласи Рама.

" Това, което би трябвало да ни сплотява в тези бурни времена в името на нашите хора, нашите страни, нашия район, нашата Европа, е по-голямо от това, което ни разделя. Твърде доста неща са заложени на карта в международен мащаб, с цел да ставаме заложници на племенната вътрешна политика ", заключи Рама, публикувайки фотография на гръцкото и албанското флагове. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР