Албанският лидер прави помирителни коментари, след като не беше поканен от Гърция на регионална среща

...
Премиерът на Албания отговори, че не е бил поканен от
Коментари Харесай

Премиерът на Албания отговори, че не е бил поканен от Гърция на вечеря за висши служители от девет балкански държави нациите и Европейския съюз, като каза, че в „такива бурни времена“ единството на Европа е „по-голямо от това, което ни разделя.“

От LLAZAR SEMINI Associated Press, 22 август 2023 г., 10:07 ч. Гърция на вечеря за висши служители от девет балкански нациите и Европейския съюз, като каза, че в „такива бурни времена“ единството на Европа е „по-голямо от това, което ни разделя“. беше домакин на неформална вечеря за девет балкански лидери, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, за да обсъдят европейското бъдеще на региона.

Албанският министър-председател Еди Рама не беше поканен на протест срещу задържането в страната на лидера на етническото гръцко малцинство Фреди Белери, който беше арестуван преди кметските избори през май по обвинения в купуване на гласове. Албанският президент Байрам Бегай беше поканен да присъства, но отказа.

Говорителят на гръцкото правителство Павлос Маринакис каза, че „не беше възможно да поканим г-н Рама на толкова важна инициатива.“

Вечерята се проведе на 20-ата годишнина от срещата на върха ЕС-Западни Балкани в гръцкия град Солун, тъй като балканските държави се стремяха да се присъединят към блока.

Рама каза, че не е реагирал ден по-рано, защото не е искал „да безпокои домакина и гостите му, като добави към шума, преди моите добри приятели, събрани в Атина, да свършат работата си.“

Рама приветства усилията на Гърция „да обсъди европейското бъдеще на Балканите на фона на руската агресия."

„Регионът се нуждае от Гърция да бъдем по-ангажирани в нашия общ път.” каза той.

През май гръцкото външно министерство поиска незабавното освобождаване на Белери, предполагайки, че случаят може да повлияе негативно на кандидатурата на Албания за присъединяване към Европейския съюз.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Рама каза, че правителството му не може да направи нищо, докато съдебната система на страната се занимава със случая на Белери. В понеделник съдът отказа освобождаване на Белери.

Белери принадлежи към Партията на Съюза за правата на човека на етническото гръцко малцинство, но той беше кандидат за коалиция, която включваше и лявоцентристката Партия на свободата на бившия президент Илир Мета и отцепническа група от дясноцентристката опозиционна Демократическа партия.

Белери, който спечели изборите, не може да положи клетва като кмет, докато е арестуван.

Албания планира да бъде домакин на среща на върха на 16 октомври относно Берлинския процес, инициатива на Германия и Франция за насърчаване на шестте страни от Западните Балкани - Сърбия, Косово, Босна, Черна гора, Северна Македония и Албания — които са на различни етапи на интеграция в блока и трябва да продължат да работят, за да приведат своите политики и практики в съответствие с тези на блока.

В ход на помирение , Рама каза, че Мицотакис „разбира се е поканен да участва.“

„Какво трябва да ни обедини в такива бурни времена в името на нашите хора, нашите страни, нашите региона, нашата Европа е по-голяма от това, което ни разделя“, каза Рама. „Твърде много е заложено на карта в световен мащаб, за да станем заложници на племенната вътрешна политика.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР