Албания предложи на НАТО военноморска база в опит да изтъкне

...
Албания предложи на НАТО военноморска база в опит да изтъкне
Коментари Харесай

Албания предложи бивша съветска военна база на НАТО

Албания предложи на НАТО военноморска база в опит да изтъкне цената на страната в Алианса " в тези сложни времена ", заяви пресслужбата на премиера, представена от АП, заяви Българска телеграфна агенция.

Премиерът Еди Рама съобщи, че военноморската база Пашалиман, на 180 километра южно от столицата Тирана, може да бъде " добавена стойност " за Алианса и че са подготвили план за нейното реновиране.

" В тези рискови времена имам вяра, че командващите може да помислят да има военноморска база на НАТО в Албания “, сподели Рама в тирада в сряда.

Албания, която стана членка на НАТО през 2009 година, се причисли към позицията на Съединени американски щати и Европейски Съюз в осъждането на войната, която Русия стартира в Украйна.

Базата Пашалиман, намираща се покрай залива на Вльора, е построена през 1950-те години, когато Съветският съюз докара 12 подводници, трансформирайки я в единствената си военноморска база в Средиземно море. След развалянето на връзките сред Тирана и Москва през 1961 година, Пашалиман остана военноморска база, приютяваща четирите останали подводници и други дребни военни кораби.

Базата беше разграбена, в това число материали от подводниците, през анархичната 1997 година в Албания, когато най-бедното тогава население на Европа загуби спестяванията си в провалили се капиталови пирамиди. Три от подводниците бяха продадени за скрап, до момента в който четвъртата остана, а държавното управление обмисля дали да я трансформира в музей.

Пашалиман беше реновирана от Турция и от този момент се употребява като военноморска база за някои военни кораби, патрулиращи в Йонийско и Адриатическо морета.

НАТО също по този начин стартира работа за модернизиране на албанската авиобаза от комунистическата епоха в Кучова, на 85 километра южно от столицата Тирана, което ще разреши нейното потребление за интервенции на Алианса.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР