Албания няма да стои пред вратата на Европа и да

...
Албания няма да стои пред вратата на Европа и да
Коментари Харесай

Рама: Албания няма да плаче пред вратите на Европа

Албания няма „ да стои пред вратата на Европа и да плаче ”, с цел да ѝ отворят, съобщи министър-председателят на страната Еди Рама. Той акцентира, че балканската страна би трябвало да се концентрира върху личното си бъдеще, до момента в който Брюксел позволява трънливи въпроси по отношение на процеса на разширение, заяви Агенция Франс Прес.

Държавата с население 2,8 милиона се надяваше да получи зелена светлина за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз през октомври, само че Франция, Дания и Холандия постановиха несъгласие на тази опция.
Кандидатурата на прилежащата Северна Македония също беше спряна заради опозиция основно от страна на Париж.
Френското „ не “ възмути мнозина на Балканите и в Европейски Съюз, където по-голямата част от държавите-членки желаеха да възнаградят двете страни за прокараните обилни промени.
Брюксел в този момент удвоява напъните си, с цел да убеди на срещата на върха през май всички държави-членки да одобрят началото на договарянията с Албания и Северна Македония.
Премиерът Рама съобщи, че не чака нищо.
В изявление за Агенция Франс Прес, обещано на френски език, художникът и някогашен баскетболист показа, че страната му би трябвало да направи нещата, които би трябвало да бъдат направени, без значение от решенията в Брюксел. Според него, Албания не може „ да продължи да живее в обезпокоително очакване на нещо, което не зависи от нас ”.
„ Няма да стоим пред вратата на Европа и да плачем ”, безапелационен е 55-годишният министър председател.
„ Ние не сме избрали този път, тъй като французите или германците са ни питали, а тъй като това е единственият рационален път за бъдещето на нашите деца и за бъдещето на тази страна ”, акцентира той.
Рама добави, че самите промени на Европейски Съюз са надалеч от контрола на Тирана, въпреки че „ за нас също е значимо Европа да се промени “.
Европа „ страда, не работи както би трябвало, това е ясно “.
В отговор на настояванията на Франция за преправяне на методологията за приемане на нови страни в Европейски Съюз, тази седмица Европейската комисия предложи по-строг и с повече политически процедури механизъм за приемане.
За Тирана главните области, за които тя носи отговорност, са напъните за унищожаване на корупцията и проведената престъпност, както и за подсилване на върховенството на закона.
Страната организира интензивни промени в региона на правораздаването от 2016 година, като стотици съдии и прокурори бяха тествани за връзки с престъпността или друго неетично държание.
Докато Брюксел приветства този развой, в отчета за напредъка през 2019 година към момента написа, че „ корупцията е публикувана в доста области “ в балканската страна. Следващият доклад следва да бъде показан в края на месеца.
„ Албания направи повече, от която и да е друга страна за започването на договаряния ”, акцентира Рама, който е на власт от 2013 година
Но страната „ ще продължи да си написа домашното, (защото) ние не го вършим за тях, а за себе си ”, добави той.
В тази връзка наскоро държавното управление одобри закон за усилване на битката против проведената престъпност.
То изиска също по този начин от Народното събрание да се оправи с корупцията и престъпността в строителния бранш – въпрос, който изплува след смъртоносно земетресение през ноември, при които починаха 51 души и бяха развалени повече от 80 000 здания.
Властите настояват, че ще сложат завършек на неконтролираната от десетилетия урбанизация, изключително в крайбрежните туристически региони, където доста бизнесмени са строили здания без нужните разрешителни или съблюдаване на разпоредбите за сигурност.
Сумата за възобновяване на вредите от земетресението се пресмята на 1 милиард евро, които Албания се чака да получи като помощ по време на донорската конференция по-късно този месец в Брюксел.
„ Оценяваме високо волята за образуване на тази конференция и се надяваме тя да бъде сполучлива “, сподели Рама.
На въпрос дали земетресението е апел за пробуждане Албания като цяло, Рама отговори, че е „ реалист ”.
„ Това е голяма опция за страната да покаже, че прави нещата по друг метод ”, сподели той.
„ Но да кажа, че албанците ще станат шведи, това просто няма по какъв начин да стане ”, уверен е Рама. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР