Алармата звъни. Едвам отваряте лявото си око. С дясната ръка

...
Алармата звъни. Едвам отваряте лявото си око. С дясната ръка
Коментари Харесай

Само още пет минути или има ли смисъл да отлагаме сутрешното ставане

Алармата звъни. Едвам отваряте лявото си око. С дясната ръка се пресягате към нощното шкафче и напипвате апарата, който издава тези пъклен звуци. Земната гравитация ви притяга към топличкото и уютно легло. Защо да не отложите алармата с още 5 минути? Да, само че има ли действително смисъл от това?

ASAP Science изяснява в приложеното по-долу видео, че точно алармите са главният ни зложелател в спалнята, защото те смущават естествения темп на тялото в опитите си да ви разсънят.

Оказва се, че спомагателните минути сънливост, която множеството от нас се изкушават да си откраднат всяка заран, в действителност изобщо не ни оказват помощ. Дори ни карат да се усещаме още по-уморени и по-ненаспали се. Когато още веднъж заспите, тялото ви може и да рестартира цикъла на съня. Вместо тялото ви да се приготвя за ставане, в действителност то потегля безусловно в противоположната посока.

По-добрият вид в тази ситуация е да настроите алармата си за по-късен час, а не да натискате Snooze бутона, който ви дава „ още 5 минутки “.

А по какъв начин да се отърсим от цялостното възприятие за отмалялост? Тялото ви обича предсказуемостта – накарайте го да свикне с съответен темп на лягане и ставане. Лягайте си и ставайте едновременно (включително през уикендите) и тялото ви ще се приспособява към този цикъл по-лесно, а нуждата от тревога ще намалее.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР