Алън Тюринг, често наричан бащата на компютърните науки, е брилянтен

...
Алън Тюринг, често наричан бащата на компютърните науки, е брилянтен
Коментари Харесай

Bank of England представи новата банкнота от 50 паунда с облика на Тюринг, както и предизвикателен пъзел

Алън Тюринг, постоянно именуван бащата на компютърните науки, е брилянтен разум, който прокарва пътя за компютрите – такива, каквито ги познаваме през днешния ден. Заедно с екип от кодоразбиачи той разшифрова в Блечли Парк (британския център за криптоанализ) прословутия код Енигма, употребен от нацистите по време на Втората международна война. За тази цел Тюринг прибягва до помощта на съвременна за времето си машина, която прилича днешните компютри. Освен това основава концепцията за така наречен „ Универсална машина “, която би могла да извършва указания и да подкарва стратегии. Неговата работа е основополагащата за сферата на компютърните науки, той е и един от основните мотори на изкуствения разсъдък със основаването на теста на Тюринг.

Въпреки всички тези свои достижения обаче Тюринг е бил считан за отговорен за едно-едничко нещо – че е хомосексуален.

През 1952-ра хомосексуалността във Англия към момента се счита за закононарушение, а Тюринг е бил упрекнат в непристойно държание и изпратен на съд. До последно отхвърля да се извини за това, което е, и е заставен да се подложи на терапия, която на процедура съставлява химическа кастрация. Междувременно и обществото, и държавното управление го отхвърлят. Мъжът, чийто труд избавя 14-28 млн. души, е остракизиран и унизен непрекъснато от полицията, той се принуждава да прекарва по-голямата част от времето си в дома си.

През 1954-та се самоубива, като изяжда ябълка, потопена в цианид. Въпреки че през 2013-та е опрощение посмъртно, загубата на Тюринг и до ден сегашен се възприема като един от най-големите провали на английското държавно управление.

Сега Bank of England представи дизайна на своята най-нова полимерна банкнота с образа на Тюринг. Тя би трябвало да е най-сигурната изобщо и съдържа голям брой препатки към труда на великия математик. Освен това банката ще развее и знамето на дъгата в негова чест над своя централен офис на ул. Треднийдъл в Лондон.

„ Той бе водещ математик, биолог на развиването и пионер в региона на компютърните науки. – споделя ръковидтелят на Bank of England Андрю Бейли. – Освен това бе гей, вследствие на което е бил третиран в действителност извънредно. Като слагаме образа му върху новата полимерна 50-паундова банкнота, ние честваме неговите достижения, както и полезностите, които символизира. “

В чест на новата банкнота GCHQ – една от главните разследващи организации във Англия – разгласи и така наречен Turing Challenge. На процедура това е най-трудният им пъзел, който са пускали в миналото. Достатъчно умни ли сте, с цел да разбиете кодовете на новата банкнота? Опитайте тук.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР