Алабама иска да бъде първият щат, който екзекутира затворник, като го кара да диша само азот

...
МОНТГОМЪРИ, Алабама (AP) — Алабама се стреми да стане първият
Коментари Харесай

МОНТГОМЪРИ, Алабама (AP) — Алабама се стреми да стане първият щат, който екзекутира затворник, като го кара да диша чист азот.

Офисът на главния прокурор на Алабама в петък поиска от Върховния съд на щата да определи дата за екзекуцията на осъдения на смърт затворник Кенет Юджийн Смит, 58. Съдебната документация показва, че Алабама планира да го умъртви чрез азотна хипоксия, метод на екзекуция, който е разрешен в три държави, но никога не е бил използван.

Азотната хипоксия се причинява от принуждаването на затворника да диша само азот, лишавайки го от кислород и причинявайки смъртта му. Азотът съставлява 78% от въздуха, вдишван от хората, и е безвреден при вдишване с кислород. Докато привържениците на новия метод теоретизираха, че ще бъде безболезнен, противниците го оприличиха на експерименти с хора.

Алабама разреши азотната хипоксия през 2018 г. на фона на недостиг на лекарства, използвани за извършване на смъртоносни инжекции, но държавата е досега не се е опитвал да го използва за изпълнение на смъртна присъда. Оклахома и Мисисипи също са разрешили азотна хипоксия, но не са я използвали.

Разкриването, че Алабама е готова да използва азотна хипоксия, се очаква да постави началото на нов кръг от правни битки относно конституционността на метода.

Equal Justice Initiative, група за правно застъпничество, която е работила по въпросите на смъртното наказание, каза, че Алабама има история на „неуспешни и погрешни екзекуции и опити за екзекуции“ и „експериментирането с никога не използван метод е ужасна идея.”

„Нито един щат в страната не е екзекутирал човек с помощта на азотна хипоксия и Алабама не е в състояние да експериментира с напълно недоказан и неизползван метод за екзекутиране на някого,” каза организацията.

Алабама се опита да екзекутира Смит чрез смъртоносна инжекция миналата година, но отмени екзекуцията поради проблеми с поставянето на IV във вените му. Това беше вторият подобен случай в щата в рамките на два месеца, след като не успя да умъртви затворник, и третият от 2018 г. насам. В деня след прекратената екзекуция на Смит, губернаторът Кей Айви обяви пауза на екзекуциите, за да извърши вътрешен преглед на процедурите за смъртоносна инжекция . Щатът поднови смъртоносните инжекции миналия месец.

Смит беше един от двамата мъже, осъдени за наемно убийство през 1988 г. на съпругата на проповедник. Главният прокурор на Алабама твърди, че е време да се изпълни смъртната присъда.

„Пародия е, че Кенет Смит е успял да избегне смъртната си присъда в продължение на почти 35 години, след като беше осъден за отвратителното убийство- наемно убийство на невинна жена, Елизабет Сенет“, каза главният прокурор Стив Маршал в изявление в петък.

Алабама работи от няколко години за разработването на метода за екзекуция с азотна хипоксия, но е разкрила малко за своите планове. Съдебната декларация на главния прокурор не описва подробности за това как ще бъде извършена екзекуцията. Комисарят по затворите Джон Хам каза пред репортери миналия месец, че протоколът е почти завършен.

Редица затворници от Алабама, които искат да блокират екзекуциите си чрез смъртоносна инжекция, включително Смит, твърдят, че трябва да бъдат оставени да умрат от азотна хипоксия .

Робърт Грас, адвокат, представляващ Смит, отказа коментар в петък.

Сенет беше намерена мъртва на 18 март 1988 г. в дома, който тя споделяше със съпруга си на гробището Coon Dog Път в окръг Колбърт в Алабама. Прокурорите казаха, че Смит е един от двамата мъже, на които е платено по 1000 долара, за да убият Сенет от името на съпруга й, който е бил дълбоко задлъжнял и е искал да събере застраховка.

Убийството и разкритията за това кой е бил зад него разтърси малката общност в Северна Алабама. Другият мъж, осъден за убийството, беше екзекутиран през 2010 г. Чарлз Сенет, съпругът на жертвата и пастор на Църквата на Христос, се самоуби, когато разследването започна да се фокусира върху него като възможен заподозрян, според съдебните документи.

Вижте коментари
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР