Ал Джазира осъжда включването на нейни журналисти в египетския списък на терористите

...
Медийната мрежа на Ал Джазира осъди решението на египетски съд
Коментари Харесай

Медийната мрежа на Ал Джазира осъди решението на египетски съд да възстанови няколко журналисти и телевизионни водещи на мрежата в последния й списък на "терористите".

В изявление от вторник Ал Джазира призова египетските власти да "преразгледат и да се въздържат от мерки, които възпрепятстват журналистическата работа и ограничават свободите".

Мрежата също така призова ООН и международните организации за защита на правата на човека да окажат натиск върху Египет за прекратяване на произволното включване на журналисти в списъка и да се противопоставят на подобни нарушения на правата и свободите.

Египетският "терористичен" списък работи по списък, който се подновява на всеки пет години.

На лицата, включени в списъка, се налагат забрана за пътуване, замразяване на активи и анулиране на паспорти.

Последното решение е издадено от Наказателния съд в Кайро и е разпространено в официалния вестник "Ал-Вакай" ал-Масрия.

Мрежата определи повторното включване на своите журналисти в списъка като "несправедлива категоризация" и също така призова за бързото освобождаване на своите журналисти Раби ал-Шейх и Бахаа ал-Дин Ибрахим, както и на други журналисти, лишени от свобода в Египет.

Двамата журналисти на "Ал Джазира" бяха арестувани, когато отидоха в Египет на отделни празници, за да посетят семейството си, и бяха обвинени в присъединяване към "терористична група и разпространение на фалшиви новини". Бахаа Ал-Дин Ибрахим е арестуван от летище "Борг Ел Араб" в Александрия на връщане към Катар през февруари 2020 г., а Раби Ал-Шейх е арестуван, щом пристига на международното летище в Кайро през август 2021 г.

Един от журналистите на мрежата, Махмуд Хюсеин, е освободен през 2021 г., след като е прекарал повече от четири години в ареста без официални обвинения или съдебен процес.

"Репресивни мерки"

Специалният докладчик на ООН по въпросите на защитниците на правата на човека Мери Лоулър заяви, че не бива да се стига до лишаване от свобода на журналисти.

"Знаем, че с механизма за повдигане на обвинения в тероризъм в Египет се злоупотребява", заяви Лоулър в изявление за Ал Джазира, като добави, че египетският закон за "борба с тероризма" изисква необходимите изменения.

Арабската обсерватория за свобода на медиите също осъди политиката на включване на журналисти в списъци на "терористи", като заяви, че тя парализира тяхната медийна дейност и движение.

"Тези репресивни мерки идват в контекста на интегрирана система от нарушения, целящи да лишат египтяните от свободни и плуралистични медии и да ги държат в плен на едногласните медии", се казва в изявление на Обсерваторията.

Глобалната правозащитна организация "Хюман райтс уоч" нарече египетския "терористичен" списък, въведен със закон през 2015 г., "подигравка със справедливия процес", тъй като последиците за определените "терористи" са сходни с тези за хората, осъдени след съдебен процес.

По повод десетата годишнина от идването на власт на президента Абдел Фатах ел-Сиси по-рано този месец организацията "Репортери без граници" (РБГ) заяви, че Египет се е превърнал в един от най-големите затворници на журналисти в света.

"През последните 10 години най-малко 170 журналисти са били хвърлени в затвора, десетки други са били произволно арестувани и разпитвани, достъпът до повече от 500 новинарски уебсайта е бил блокиран, а шестима журналисти са били убити", заяви RSF.

Египет е на 166-то място от общо 180 държави в Световния индекс за свобода на печата.

>Източник: БГНЕС Al Jazeera
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР