Актьорската гилдия готви мащабен протест срещу тоталната липса на активност

...
Актьорската гилдия готви мащабен протест срещу тоталната липса на активност
Коментари Харесай

Артистите на протест: Нито лев за култура не е заложен в актуализацията на бюджета

Актьорската колегия готви огромен митинг против тоталната липса на интензивност от страна на Министерството на културата във връзка с проблемите в бранша. Последната капка, преляла чашата е, че секторът няма да получи никаква финансова поддръжка през актуализацията на бюджета.

Там няма заложен нито лев, сигнализират от Съюза на артистите в България в протестно писмо до Народното събрание и Комисията по просвета и медии.

Фактът, че секторът е на път да изпадне в цялостен колапс, бе една от тематиките на постоянното Общо заседание на САБ през днешния ден. Наред с изборните процедури, които оставиха отпред сегашния ръководител Христо Мутафчиев, както и препотвърдиха членовете на Управителния съвет с новите Севар Иванов и Петър Калчев, участниците изготвиха стратегически документ, в който показват несъгласието си с политиката в областта на културата.

Те показват, че заради цялостния отвод на министъра на културата Атанас Атанасов да се бори и работи по проблемите в бранша, се обръщат към Народното събрание като висш орган в страната.

Членовете на САБ акцентират, че в идната актуализация на бюджета Министерство на културата е единственото, за което не се планува нарастване на бюджета, дори в противен случай – той е понижен. Същото се отнася за бранш „ Сценични изкуства “, извънредно наранени от растящите цени на енергоносителите и инфлацията.

Посочват, че е належащо е нарастване на бюджета най-малко с 50 млн. лева

„ Съществува цялостен отвод от актуализация на единните разходни стандарти за финансиране на театралните изкуства според закона за Закрила и развиване на културата и следващи постановления на Министерски съвет. Те не са съобразени с растящите цени на сила и материали за театрално произвеждане и растежите на минималното възнаграждение според браншовите съглашения. Те са равнищата преди Ковид рецесията и следва да бъдат обновени с 2.5 до 3 пъти. Още повече, че краткотрайните ограничения, като спомагателните съставни елементи за рецесията отпадат, а публиката към момента не се e върнала на равнищата на посещаемост от преди пандемията. За момента не може да се извърши никакъв проект за възстановяване”, показват още от САБ.

В документа, изпратен до Народно събрание, от Съюза акцентират, че в министерство на културата липсва всякаква политика във връзка с повдигане на приходите с оправданието, че шефовете ръководят делегирани бюджети и сами могат да подхващат дейности. Нивата на възнаграждение в бранш „ Култура “ са на последния ред според Националната статистика и са на 80% от междинните за страната. Във вътрешните актове на Министерство на културата липсват механизми за отбрана на приходите. От САБ показват, че е: „ Задължително следва да се вкарат коефициенти, пропорции и механизми за отбрана на театралите трупи. Такива механизми могат да се плануват и със законодателни промени, както и от целевите фондове на Министъра на културата”.

Протестното писмо обръща внимание на още един подробност – че културният бранш не основава добавена стойност и е освободен от Данък добавена стойност, и би следвало театри, опери, филхармонии, галерии и музеи, които не са търговски сдружения да бъдат на контролирания пазар на енергоносители.

„ Нашите шефове, които ръководят делегирани бюджети и служат за опрощение, че са финансово виновни за повдигането на приходите, упражняват тази активност по силата на Кодекса на труда и са оценени с нормативни правила, измислени от чиновническата класа, като изцяло е обикновено и разумно да получават контракти за ръководство – вид мениджърски със заложени индикатори и критерии, които да водят до автоматизирано оценяване, а не субективно от назначени комисии”, споделят още от Съюза и споделят, че за късата си активност като министър, Атанасов е издал актове, които не са съобразени със законите- да вземем за пример наредбата за командировките в страната.

От организацията показват, че няма никаква изясненост по какъв начин са планувани и се харчат 36 млн. лева за финансови разноски, има ли направени планове, задвижени ли са процедури, има ли обжалване. А всичко това е значимо за бранша, тъй като е обвързвано с подобряването на изискванията за труд и енергийна успеваемост.

„ Уважаеми господа, обръщаме се към вас за подпомагане, защото няма към кого другиго. Надяваме се тази неправда за културния бранш да бъде поправена сред двете четения на държавния бюджет”, приключва формалният документ.

Според информация на PlovdivTime напрежение и подготвеност за стачка дружно с артистите има и измежду другите представители на културния бранш.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР