Актьорът Ралф Натаниел Туисълтън-Уайкъм-Файнс е роден на 22 декември 1962

...
Актьорът Ралф Натаниел Туисълтън-Уайкъм-Файнс е роден на 22 декември 1962
Коментари Харесай

Ралф Файнс на 60

Актьорът Ралф Натаниел Туисълтън-Уайкъм-Файнс е роден на 22 декември 1962 година в Съфолк, Англия, в фамилията на Дженифър Ан Мери Алейн (Лаш), писателка, и Марк Файнс, фотограф. Той е най-големият от шест деца. Четирима от неговите братя и сестри също се занимават с изкуство: Марта Файнс, режисьор; Магнус Файнс, музикант; Софи Файнс, продуцент; и Джоузеф Файнс, артист. Той е от британски, ирландски и шотландски генезис.

Известен тълковник на Шекспир, Файнс за първи път реализира триумф на сцената на Кралския народен спектакъл. Той за първи път работи на екрана през 1990 година и по-късно прави своя кино дебют през 1992 година като Хийтклиф във кино лентата „ Брулени хълмове “ по Емили Бронте, с Жулиет Бинош.

1993 година беше неговата " година на пробив ". Той има основна роля в спорния филм на Питър Грийнауей „ Бебето на Макон “ (1993 г.) с Джулия Ормънд, който е признат зле. По-късно същата година става интернационално прочут с облика на аморалния комендант на нацисткия концентрационен лагер Амон Гьот във кино лентата на Стивън Спилбърг „ Списъкът на Шиндлер “ (1993 г.). За него той беше номиниран за Оскар и Златен глобус за най-хубава поддържаща мъжка роля. Не ги печели, само че печели премията за най-хубав поддържащ артист BAFTA, както и оценките за най-хубав поддържащ артист от голям брой групи критици, в това число Националното сдружение на филмовите критици и Асоциациите на критиците в Ню Йорк, Чикаго, Бостън и Лондон. Превъплъщението му в ролята на Гьот също му завоюва място в листата на Американския кино институт с Топ 50 кино злодеи. За да наподобява подобаващ да съставлява Гьот, Файнс напълнява, само че по-късно съумява да смъкна килограмите.

През 1994 година той играе американския учен Чарлз Ван Дорен в „ Quiz Show “. През 1996 година той е номиниран за Оскар за най-хубав артист за осъществяването си на граф Алмаси в епичния романс от Втората международна война и различен победител за най-хубав филм, „ The English Patient “ (1996 г.) на Антъни Мингела, в който играе с Кристин Скот Томас. Той също по този начин получава номинации за BAFTA и Златен глобус, както и две номинации за премията на Гилдията на актьорите (SAG), една за най-хубав артист и друга споделена с актьорския състав на кино лентата.

Оттогава Файнс взе участие в редица забележителни филми, в това число „ Strange Days “ (1995 г.), „ Oscar and Lucinda “ (1997 г.), анимационния „ The Prince of Egypt “ (1998 г.), „ Sunshine “ на István Szabó (1999 г.), режисираните от Нийл Джордан филми „ Краят на аферата “ (1999 г.) и „ Добрият апаш “ (2002 г.), „ Червеният змей “ (2002 г.), „ Прислужницата в Манхатън “ (2002 г.), „ Постоянният градинар “ (2005 г.), „ В Брюж “ (2008 г.), „ Читателят “ (2008 г.), с присъединяване на Кейт Уинслет, награденияс Оскар „ The Hurt Locker “ на Катрин Бигълоу (2008 г.), „ Сблъсъкът на титаните “ (2010 г.), екранизацията на Майк Нюел на „ Големите очаквания “ по Чарлз Дикенс (2012 г.) с Хелена Бонам Картър и Джеръми Ървайн и „ Хотел Гранд Будапеща “ (2014 г.) на Уес Андерсън.

Той е прочут и с функциите си в огромни кино франчайзи като филмовата поредност за Хари Потър (2005 г.-2011 г.), в която играе злия Лорд Волдеморт. Неговият племенник, Херо Файнс Тифин играе Том Риддъл, младия лорд Волдеморт, в Хари Потър и Нечистокръвния принц (2009 г.). Ралф се появява и в поредицата за Джеймс Бонд, в която играе М, като се стартира с кино лентата „ Skyfall “ от 2012 година

През 2011 година Файнс прави своя режисьорски дебют с филмовата си акомодация на трагичния политически трилър на Шекспир „ Кориолан “, в който той играе и основния воин, дружно с Джерард Бътлър и Ванеса Редгрейв. Файнс печели премия Тони за ролята на принц Хамлет на Бродуей.

През 2015 година Файнс играе музикален продуцент в „ A Bigger Splash “ на Лука Гуаданино, с присъединяване на Тилда Суинтън и Матиас Шонартс, а през 2016 година Файнс играе в „ Hail, Caesar! “ на Джоел и Итън Коен.

От 1999 година Файнс служи като дипломат на UNICEF във Англия.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР