Актьорът Николай Сотиров, който в края на месеца ще отпразнува

...
Актьорът Николай Сотиров, който в края на месеца ще отпразнува
Коментари Харесай

Тежки сакатлъци бележат кариерата на Ники Сотиров – да се чуди човек как е оцелял

Актьорът Николай Сотиров, който в края на месеца ще отпразнува 67-ия си рожден ден е на театрална сцена повече от 55 години. 45 години пък е стажът му в киното и има над 40 функции в родни продукции и още толкова непознати.

 

Паралелно с тази равносметка върви и сметката със сакатлъците му, които освен са доста, а и много внушителни. На фона на тях си е напряко изненадващо, че е в съвършено здраве на тази възраст.

 

„ Три комоциума на едно и също място. Гледам малко шизофринично, само че това ми оказва помощ в киното доста, харесва им ”, споделя Ники Сотиров.

В резултат от непланирани каскади на снимачната площадка артистът има вдлъбнат сектор някъде по средата сред темето и челото му. През годините си е предизвикал голям брой контузии на коленете, глезените, раменете и кръста, засягал е и прешлен на гръбначния дирек. Освен това цели 12 пъти си е чупил главата по време на фотоси.

 

Веднъж на снимачната площадка, пиротехникът го изненадал с взривна вълна, която го понесла на метри от земята. Сотиров прелетял над камерата, а операторът наблюдавал сащисан траекторията, която описал.

„ Не знам по какъв начин останах жив ”, кръсти се той. Лекари се втурнали на терен да го избавят. За благополучие, артистът се отървал с натъртвания. Не единствено траял работа, а даже направил и втори дубъл на каскадата.

 

По време на фотосите на кино лентата „ Голямото нощно къпане ” (1980г.) пък Сотиров едвам не се удавил. Не тъй като се вживял в ролята си на Сава, който по сюжет трябвало да се дави, а тъй като колежката му Янина Кашева му направила мъртва хватка и колкото да съумели да изплуват.

 

„ Удави се като хората! Какво правиш? Давай! Потъвай ”, крещяла от брега режисьорката Бинка Желязкова. Докато той се стараел да следва упътванията й, се появило течение, което повлякло него и колежката му. Актьорът бил с плавници, сякаш за всеки случай, само че десният му крайник се схванал и блокирал.

„ Започнах да се давя в действителност и взех да крещя: „ Помощ! Помощ! ”, а Бинка се отвръщаше от брега: „ Браво! Това е! ”. Двамата артисти едвам излезли от морето. Когато се отпуснал на пясъка, Ники Сотиров примрял и известно време бил в безсъзнание.

 

Актьорът разкрива, че в различен филм щели да го обесят.

Във въпросната сцена кранист държал краката му, когато се появил някакъв и го повикал. Кранистът незабавно пуснал Ники и тръгнал. Добре, че артистът реагирал незабавно и се хванал за тръбата, на която висял с примка към врата.

 

Твърди, че в случай че не беше станал артист, безспорно щял да се занимава с художествена самоинициатива по читалища.

Ники Сотиров приема специалността си за предопределение още, когато е на 6 години. На тази възраст изиграва първата си роля, освен това основна, в постановката „ Снежната царкиня ”, към театрално студио. Тогава хлапето и родителите му живеели в Плевен. В града останали, до момента в който изкарал учебно заведение, след което се върнали в София. Причината – бащата на артиста служил на армията. Затова и Ники е роден в Шумен. Когато майка му била бременна с него, с татко му доста пътували, поради работата му. Така Ники се родил, до момента в който били Шумен.

 

Непосредствено преди фотосите на кино лентата „ Адаптация ”, Сотиров претърпял катастрофа и имал няколко шева на челото. Наложило се да се внесат промени в сюжета, тъй че героят му да е с рани.

Има не една, а няколко произшествия зад тила си. Веднъж пътувал на стоп до морето. На автомагистралата камион засякъл „ Лада “-та, в която се качил, и последвал конфликт, при който Сотиров изхвърчал през предното стъкло.

 

Актьорът се популяризира много бързо, само че с цел да се задържи на върха през всичките тези години, трябвало да бъде като бор – да устоява на бурните ветрове. Към днешна дата е измежду родните артисти с най-вече функции в непознати продукции. Снимал е със звезди като Жан Клод ван Дам, Уесли Снайпс, Стивън Болдуин, Доминик Пърсел и доста други. Със упоменатите даже станал другар. Жан Клод ван Дам дори пристигнал на купона за именния му ден с бутилка „ Дом Периньон ”. Същото направил и Уесли Снайпс за рождения му ден. Това било единственото обществено появяване на звездата от кино лентата „ Блейд ” и продълженията му, до момента в който снимал у нас.

 

Ники Сотиров се изявява освен в театъра, киното и малкия екран, а взе участие и в мюзикъли, рисува сносно и даже е правил изложения, освен това постоянно благотворителни. Увлича се и по йогата и медитация, които изучавал години при ученичка на Индра Веди, която преподавала и на Людмила Живкова.

Инфо: Уикенд

Тагове: Николай Сотиров актьор Янина Кашева Бинка Желязкова Жан Клод ван Дам Уесли Снайпс Стивън Болдуин Доминик Пърсел
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР