Актьорът Алек Алексиев и Кремена Кунева, бивша депутатка от Демократична

...
Актьорът Алек Алексиев и Кремена Кунева, бивша депутатка от Демократична
Коментари Харесай

Кремена Кунева и Алекс Алексиев се оттеглиха от журито на Човек на годината

Актьорът Алек Алексиев и Кремена Кунева, някогашна депутатка от " Демократична България " се отдръпнаха от журито на тазгодишните награди " Човек на годината ", които връчва Български хелзинкски комитет (БХК), защото не са съгласни с метода, който една от номинациите беше анулирана.  

" Поради противоречие с правилата и обективността на процеса по журиране на премиите за “Човек на годината ” на БХК, отдръпвам името си от журито ", написа в профила си във Фейсбук Алекс Алексиев. Той прецизира, че не се " идентифицира с метода, по който номинацията на Татяна Кристи беше отстранена ". 

Поради противоречие с правилата и обективността на процеса по журиране на премиите за “Човек на годината ” на БХК,...
Posted by Aleksandar Aleksiev on Thursday, 30 November 2023
Номинацията на Татяна Кристи от фондация “Открито сърце ” беше изтеглена от номинациите, а повода са нейни изявления във Фейсбук. Организаторите посочват в малко известие, че след " разбор на изявления в обществените мрежи журито на " Човек на годината " 2023 реши, че номинацията на Татяна Кристи е неприемлива ", тъй като в свои постове тя е   " използвала тирада на омразата, стигматизирайки цели етнически групи и оправдава евентуални военни закононарушения, което е в прорез с критериите за допустимост " на премиите.  

В някои от изявленията си във Фейсбук през ноември Татяна Кристи показва позицията си във връзка войната сред Израел и оповестената за терористична от Съединени американски щати и Европейски Съюз организация " Хамас ", която ръководи линията Газа. Тя изрично отхвърля да е оправдавала евентуални военни закононарушения, както се споделя в пост на БХК във връзка премахването й от листата, и назовава обвиняванията " долна клюка и неистина ".

В същото време Организацията на евреите в България  " Шалом " прикани БХК да изясни ясно своите дейности и в случай че решението е обвързвано със обстановката в Близкия изток, то да бъде преразгледано. 

Отличието " Човек на годината "  се присъжда от 2008 година от БХК за принос към правата на индивида и правозащитна активност. Наградата носи самопризнание и няма финансово изражение. След отпадането на Татяна Кристи номинираните към този момент са  43 персони и организации.
Фондация " Будителките "  е измежду номинираните за " Човек на годината "! 

 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР