Актуализация на бюджета на София за 2020 г. с 19.9

...
Актуализация на бюджета на София за 2020 г. с 19.9
Коментари Харесай

Фандъкова иска да налее близо 9 млн. лв. в трупащия загуби градски транспорт

Актуализация на бюджета на София за 2020 година с 19.9 млн. лева изиска във вторник кметът на София Йорданка Фандъкова, с цел да налее близо половината средства в трупащия загуби столичен градски превоз. Фандъкова стимулира решението с поскъпналия ток и газ и отлива на пасажери поради пандемията. Изненадващо кметът разгласи, че предлага Столичният инспекторат да бъде преструктуриран в дирекция към общината и да разгласи конкурс за неин началник. След гръмък скандал инспекторатът бе управляван от някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи в държавното управление на Бойко Борисов Ивайло Иванов, който бе уволнен от служебното държавно управление поради насилието над протестиращи. Сега, в случай че Иванов желае да резервира поста си, ще би трябвало да се състезава за това.

Над 100% нарастнали разноските за превоз поради скъпия ток и газ

Решението още 8.5 млн. лева да се насочат към градския превоз Фандъкова стимулира с над 100% пораснали сметки поради скъпите ток и газ. По думите ѝ фактурата на оператора на столичното метро - “Метрополитен”, за октомври е над 3 млн. лева За съпоставяне през юни е била 1.4 млн. лева За същото време сметките на столичния автотранспорт за газ са пораснали от 1 млн. лева на 2.3 млн. лева

Кметът на София обаче не загатна, че “Метрополитен”, а и Столичен електротранспорт ще получат подкрепяне по държавната помощ за скъпия ток, която възлиза на 110 лв. за мегаватчас. На 11 ноември и е ориентирана към 630 000 бизнес клиенти.

Екипът на Фандъкова води диалози и с Министерство на превоза, където с актуализацията на държавния бюджет за 2021 година бяха заложени 40 млн. лева за загубите на всички автобусни транспорти в страната в резултат на пандемията. София даже изиска цялата сума, само че към момента няма решение. Във вторник стана ясно, че.

Очакваната по данни на Центъра за градска подвижност.

“Основната ми задача е да осигуря придвижването на градския превоз, не спряхме нито за ден, в това време пасажерите понижиха сензитивно и приходите също”, сподели Фандъкова.

С препоръчаната актуализация Фандъкова желае други 3.9 млн. лева да бъдат ориентирани за поддръжка на уличната мрежа в столицата до края на годината и още 2.5 млн. лева за отчуждаване на терени, свързани със строителството. С други 3.2 млн. ще се дотира уличното осветяване в столицата. При него сметката за ток за юни е било 930 000 лв., а за октомври към този момент е повишено до 1.9 млн. лева, сподели още Фандъкова.

Други 1.5 млн. лева ще се насочат към общинските лечебни заведения. Допълнителните 19.9 млн. лева били обезпечени с по-добра събираемост от налози, посочи Фандъкова.

Столичният инспекторат става дирекция, прави се конкурс за началник

Изненадващо от думите на Фандъкова стана ясно, че Столичният инспекторат ще стане дирекция на нейно директно послушание. И сега обаче .

Процедурата изисква да бъде проведен и конкурс за шефа ѝ. В момента ведомството на управлява от някогашния основен секретар на кабинета “Борисов” Ивайло Иванов. Той бе. Срещу назначението имаше и митинг пред Столична община, само че Фандъкова не се отхвърли от решението си.

Преструктурирането се прави за по-голяма успеваемост. Предстои инспекторите, които наблюдават за улични поправки, да се трансферират към администрацията на зам.-кмета по строителството Ангел Джоргов, а други към администрацията на основния проектант Здравко Здравков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР