Акционерите в трите най-големи компании по приходи в региона (отляво

...
Акционерите в трите най-големи компании по приходи в региона (отляво
Коментари Харесай

Топ 100 на компаниите във Велико Търново: Много сладко и един оръжеен великан

Акционерите в трите най-големи компании по доходи в района (отляво надясно): Банко Банков, Красимир Дачев, Григор Григоров

© Капитал
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Класацията в цифри

6% е растежът на приходите в топ 100 на Велико Търново, което е по-ниско от националната ранглиста, където скокът е 9%

15 550 са заетите в стоте компании на региона. Едва шест компании имат над 500 чиновници

6 компании от стоте са отчели загуба през 2018 година, като общият минус е под 5 млн. лева
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Те са междинни или дребни, главно локална благосъстоятелност. Това е описанието на стотицата най-големи компании в област Велико Търново. Общите им доходи са 2.6 милиарда лева, т.е. съвсем на половина на оборота, който прави най-голямата компания в България - рафинерията на " Лукойл " в Бургас.

Друга отлика с националния топ 100 е, че непознатите вложители съвсем отсъстват. Само 10 от стоте търновски сдружения имат задгранични притежатели. При това в най-ярките образци, това са компании, учредени от търновци и по-късно продадени на мултинационални концерни или фондове. Например " Престиж 96 " и сладоледите " Дени ". Другият огромен непознат притежател на цех в града - " Кроношпан ", не излиза в подреждането, тъй като компанията е записана в Бургас, където е първият цех на австрийската компания за дървени плоскости.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Любопитен подробност е, че трите водача по доходи в действителност не развиват активност във Велико Търново, а в други точки на района. Някогашният търновски колос от социализма - " Битова електроника ", прочут с тв приемниците си, изчезна. Заводът, в който в пика през 1985 година са работили 6 хиляди души, банкрутира преди пет години. Всъщност на част от площадката през днешния ден е фабриката на " Кроношпан ".

Местните колоси

Великанът на района е " Аркус " - Лясковец. Със своите доходи - 165 млн. лева, оръжейният цех е чак на 161-о място в националната ранглиста " Капитал 100 ". Той е и най-големият шеф в региона, като със своите 2370 чиновници в пъти надскача личния състав на идващия цех. Наследник на бивше държавно дружество, приватизирано през 1999 година от работническо-мениджърското сдружение РМД " Аркус ", което купи 55% от акциите против 12 млн. $, " Аркус " създава главно муниции за средно- и малокалибрено огнестрелно оръжие (85% от продажбите за 2016 г.), взриватели (15% от продажбите) и по-малко бройки стрелково оръжие (под 1% от продажбите). Почти цялата продукция се изнася. Заводът е благосъстоятелност на Дочо Караиванов с 50.75% и Банко Банков с 40.62%. През " Аркус " те имат и още едно дружество в района - " Дунав лизинг ", което прави както както елементи за военния цех, по този начин и цивилни артикули като работно облекло и алуминиева дограма. А косвено Караиванов има присъединяване и в новото дружество " Армако " (виж по-долу). Доколкото оръжейната промишленост последните две години има по-малко поръчки, стесняване може да се чака и в групата на " Аркус ". Първи сигнали идват от броя чиновници - към лятото те са свити до малко над 1800.

Вицешампион е също остаряла фабрика от ядрото на " Свилоза " - свищовският цех за целулоза влиза в подреждането през индустриалното си звено " Свилоцел ". Предприятието на Красимир Дачев има мощна година, като приходите се усилват, в това число поради растеж в цената на главния артикул с съвсем 20%. Над 90% от създаденото (основно целулоза за хартия) се изнася, основно към прилежащите страни като Турция, Румъния и Гърция.

" Свилоцел " и " Аркус " са и с най-големи чисти облаги - общо предходната година те са отчели плюс от 52.5 млн. лева Трети е " Престиж-96 " с съвсем 10 млн. лева позитивен финансов резултат. Общата облага на стоте водача е 167 млн. лева, т.е. трите сдружения създават над ⅓ от облагата.

Триото на най-големите по доходи се затваря от търговеца на зърно " Агроком ". Компанията на Григор Григоров е дейна в Северна България - от Плевен до Добрич, като като се изключи че изкупува, предлага семена, торове, препарати. Групата има и лична земеделска земя - съгласно локални изявления към 25 хиляди декара в община Полски Тръмбеш, като съгласно салдото на " Агроком " за 2018 година тя е оценена на 21 млн. лева, а постройките (вероятно зърнобази) - на 2.2 млн. лева Григоров има присъединяване и във втора мощно растяща компания в подреждането - " Пътни градежи - Велико Търново ", при която приходите порастват с 21% до 51 млн. лева

Периферно Григоров е финансирал и инвестицията в пивоварната " Бритос " - неин притежател е щерка му Габриела Григорова Попова. Зърненият търговец има и имотни планове, в това число в столицата - той беше главен вложител в жилищния комплекс " Цариградски " в София. В предишното Григоров е бил и общински консултант във Велико Търново от листата на ГЕРБ и е бил измежду спонсорите на партията.

Най-растящите

Компаниите с великански трицифрени скокове в приходите обичайно, а и в Търново, имат друго от чисто бизнес пояснение за бурния си растеж. Най-често към въпросните компании просто е прелят различен бизнес или има еднократна договорка или финансова интервенция.

Такъв " неестествен " напредък да вземем за пример има при " Би Си Си Хандел ", която до неотдавна се е казвала " Строй маркет ". Там към строителния хипермаркет, правещ оборот 2.4 млн. лева, внезапно към февруари 2018 година се прелива нов главен бизнес - на млекопреработвателната фабрика в Елена, излиза наяве от доклада на компанията. Активи няма преместени, само че пък се ротират съдружници. Причината за новия бизнес може да се открие в вест от средата на предходната година, в която Стефан Василев, шеф и един оттогава четиримата съдружници в еленското дружество, е задържан с обвиняване за източване на 900 хиляди лева Данък добавена стойност за четири месеца, обществена информация за правосъдно дело няма.

Другите рекордьори по растеж на приходите имат сходни пояснения, да вземем за пример " АБВ 5 " е свищовски търговец, който постоянно през годините рои компании и тази просто е следващата. Работа през ново сдружение е и обяснението за взрив в оборота на транспортната " Магдак ", където се придвижва бизнес от едноличен търговец.

Реални растежи на бизнеса въпреки всичко има, само че те са по-често двуцифрени. Например производителят на касови апарати " Тремол " удвоява приходите си, евентуално около всеобщата замяна на фискалните устройства.

" Армако " пък от търговец на военна продукция става производител. Новият цех край Лясковец е издигнат в края на 2017 година И съгласно информация в локални медии инвестицията е била 10 млн. лева Новият оръжеен производител в района е обвързван със остарелия - в " Армако " дял има Цвета Караиванова, щерка на Дочо Караиванов - мажоритарен акционер в " Аркус ". Това ще е новата " звезда " във военния бранш, защото представители на промишлеността описват, че към него се насочват новите поръчки на групата и вложенията в машини.

Яж, продавай и сей

Традиционно и тук господства търговията - с ⅓ от фирмите в стотицата. След нея най-силно в Търновско са показани производителите на храни и питиета - 23 предприятия. Гигантът, в случай че се погледнат консолидираните доходи (класацията е по самостоятелни отчети), е " Захарни фабрики ", които създават захар, сладки произведения и така нататък и има общи доходи над 110 млн. лева Обяснението за многото компании за храни е, че около захарния цех има сладкарски заводи ( " Престиж 96 ", " Ден и нощ ", " Кармела ", " Сладоледена фабрика " ), а и районът е част от Дунавската низина, където развъждането на растения и животни е удачно, по тази причина има преработватели на меса, мляко. Това е и градът с цели два приблизително огромни производителя на бира - " Болярка " и " Бритос ".

Следващи по многочисленост са земеделските компании - те са общо 12, като доминират зърнопроизводителите и търговците. С две агрокомпании е най-големият арендатор в България, прочут с холдинга си " Октопод ", Светлозар Дичевски - " Сортови семена Вардим " и " Ресен ".

За разлика от други райони тук съвсем отсъстват фирмите за машини и съоръжение - единствено шест измежду стоте. Няма и нито един построен на зелено цех за авточасти.

Специфичен за Велико Търново е един подсектор - два са огромните производители на пластмасови опаковки - " Екстрапак " и " Мегапорт ". Дует има и при производителите на опаковки от картон - " Унипак " и двете компании в групата " Велпа ".

Един от най-видимите в района бизнеси - туризмът, също съвсем отсъства. Обяснението е, че е раздробен и в обособени сдружения и това го изважда от подреждането на най-големите 100. Област на производители, а не на търговци

Данните за приходите на всички компании във Великотърновска област демонстрират друга от националната картина. Докато общо в България най-голям оборот генерират компаниите от бранш търговия, то в района водач е производството.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Сумарните доходи на всички сдружения в региона за 2018 година са 5.4 милиарда лева Най-голям дял от това число държат преработвателните предприятия - 35%, следвани от търговците с 32%. За страната водачеството от години е на търговията: 37% от приходите на всички работещи в България компании (които са общо 319 милиарда лева.) идват от търговски сдружения, а производството държи малко над 19% на национално равнище. Третият " най-богат " бранш в Търновско е земеделието, на което се падат 10.5% от творби оборот, до момента в който в страната агросекторът е чак шестият в подреждането, изпреварван от строителство, енергетика и превоз.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Най-голяма облага в района имат индустриалните и земеделските сдружения, до момента в който приблизително за България огромните плюсове са в търговия и технологии и телекоми.

Друга забележима разлика е отсъствието на огромни компании (с доходи над 50 млн. евро): в района те са единствено две ( " Аркус " и " Свилоцел " ), до момента в който в страната общо са 380 хиляди.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Разбивката по браншове демонстрира, че за 10 години най-вече е скочил земеделският бизнес - над двойно до общо 900 млн. лева доходи. Отчетлив спад има за десетилетие в строителството. Иначе мощният за региона туристически бизнес е отчел общо доходи 125 млн. лева, което е много повече от преди 10 години. Но към момента доста евентуално част от оборотите да стоят в сивия бранш.

Детайлният обзор на най-големия бранш - производството, демонстрира предстояща картина. Топ 3 на подотраслите са храни, металургия (вероятно тук стои оръжието) и хартията (заради опаковките).

При търговията картината също не е обичайна. Докато в страната най-големи са оборотите от продажби на горива и храни, в област Велико Търново на върха са храните, а втората позиция е на търговията с боклуци и скрап.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР