Акциите в италианските банки се възстановяват след ограничаване на данъка върху неочакваните приходи

...
Матео Салвини, на снимката, говорейки в Чуждестранния пресклуб в Рим
Коментари Харесай

Матео Салвини, на снимката, говорейки в Чуждестранния пресклуб в Рим през април, обяви мерките. Матео Салвини, на снимката, говорейки в Чуждестранния пресклуб в Рим през април, обяви мерките. - Авторско право AP Photo/Доменико Стинелис, файл От AFP, AP Публикувано на 09/08/2023 - 14:32

Изненадващото съобщение за нов данък доведе до срив на цените на акциите.

Акциите на италианските банки, които паднаха рязко във вторник, се повишиха на фондовата борса в Милано в сряда сутринта, след като правителството на Джорджия Мелони реши да ограничи данъка върху техните „свръхпечалби“.

РЕКЛАМА

„За да се запази стабилността на банковите институции“, постановлението предвижда „таван на вноската, който не може да надвишава 0,1% от общите активи на банката“, съобщи Министерството на икономиката във вторник вечерта , нетърпеливи да успокоят бурята на фондовия пазар.

Изненадващото решение на крайнодясното коалиционно правителство да наложи 40% данък върху „свръхпечалбите“ на банките, генерирани от повишаването на лихвените проценти, разтърси акциите на финансовия сектор се сриват на фондовия пазар във вторник.

Министърът на транспорта Матео Салвини обяви данъка на пресконференция в понеделник вечерта, като каза, че е мярка за „социално равенство“, за да компенсира серия от увеличения на лихвените проценти от Европейската централна банка.

Европейските акции се сринаха, докато Италия удари печалбите на банките с 40% данък върху неочакваните печалби

Intesa Sanpaolo и Unicredit загубиха съответно 8,6% и 5,9% при затварянето. Monte dei Paschi di Siena падна с 10,8%, Bper Banca с 10,9% и Banco Bpm с 9%.

В сряда сутринта Intesa Sanpaolo нарасна с 2,3%, а съперникът й Unicredit отбеляза ръст от 4%, в съответствие с други акции на банковия сектор.

„От месеци казваме, че Европейската централна банка греши, като повишава лихвените проценти“, и този данък „е неизбежната последица“, каза вицепремиерът Антонио Таяни на Вторник.

Италианските банки забелязаха, че приходите им от лихви скочиха след повишаването на лихвените проценти, но без да увеличат лихвите по текущите сметки на своите клиенти в същата степен.

Банки които „вече са коригирали лихвите си“ чрез намаляване на разликата между лихвените проценти по кредитите и лихвите по текущата сметка „няма да бъдат значително засегнати“ от данъка, обеща Министерството на икономиката във вторник вечерта.

Следвайки съобщението на министерството изявление, икономистите рязко преразгледаха оценките си за приходите от данъка надолу.

Ограничаването на вноската от 0,1% от активите „намалява значително въздействието на данъка“, коментираха анализатори от Jefferies в сряда, които сега оценяват общите разходи за банките на 2,5 милиарда евро в сравнение с 4,9 милиарда евро преди това.

Данъкът върху „свръхпечалбите“ на банките, който ще трябва да бъде платен до юни 2024 г., ще се прилага за отчетни периоди, започващи през 2022 г. или 2023 г.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР