Акциите в държавната банка Халкбанк отбелязаха стойности от 7,45 лири

...
Акциите в държавната банка Халкбанк отбелязаха стойности от 7,45 лири
Коментари Харесай

Скок на цените на акциите на турската банка Халкбанк след сигнали за затопляне на отношенията между Анкара и Вашингтон

Акциите в държавната банка Халкбанк означиха стойности от 7,45 лири при предходните равнища от 6,89 през вчерашния ден и междинни стойности от 6,30 през предходната седмица. Повишението пристигна през днешния ден, откакто президентът Тайип Ердоган разгласи през уикенда, че е разискал банката с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, заяви Ройтерс.

През май тази година Американски съд осъди изпълнителен шеф на Халкбанк, поради това че е оказал помощ на Техеран да заобиколи глобите от Съединени американски щати. Американското министерство на финансите също обмисляше тежки санкции против банката.

Халкбанк и иранските наказания не са единственият мотив за спор сред двете страни, в листата влизат и американската политика в Сирия, закупуването от Турция на съветска система за противовъздушна защита S-400 и неотдавна хванатият американския свещеник Андрю Брънсън.

Миналия месец турски съд освободи Брънсън, който е беше в затвор и под домакински арест в продължение на две години, с обвинявания в тероризъм.

В четвъртък, след седмици забавяне, двете страни започнаха взаимни патрули наоколо до северния сирийски град Манбий, по съглашение за отбягване на директни борби. Припомняме, че американските войски поддържат кюрдските сили на Народни отряди за отбрана в северната част на Сирия, а враждуващата с тях Турция даде обещание да ги изведе оттатък южната си граница.

 Съединени американски щати позволява на 8 страни да купуват ирански нефт и след глобите
8 страни ще купуват нефт от Иран и след глобите на Съединени американски щати

Те обаче ще би трябвало да лимитират търговията на други артикули с Техеран

Турция също по този начин беше известена през днешния ден, че ще получи отстъпка от глобите на Съединени американски щати върху износа на ирански нефт, сподели министърът на финансите Берат Албайрак. Подновяването на глобите от Вашингтон върху иранския експорт на нефт през днешния ден пристигна с опция за някои от най-близките съдружници на Съединените щати, които са и едни от най-големите клиенти на Техеран, да продължат да купуват недопечен нефт за в този момент.

Развитие по тези въпроси и връзките на Съединени американски щати и Турция се чака и на срещата на международните водачи в Париж идната седмица по случай стогодишнината от Първата международна война. Предвидени са договаряния сред президентите Путин, Ердоган и Тръмп.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР