акцент - Инфлационните очаквания на търговците на дребно са рекордно

...
акцент - Инфлационните очаквания на търговците на дребно са рекордно
Коментари Харесай

Защо инфлацията вероятно ще се задържи над нормалното си ниво

акцент

- Инфлационните упования на търговците на дребно са рекордно високи в една трета от страните в Европейски Съюз.

Лошите вести за инфлацията не престават да ни заливат. С над 9% на годишна база в богатия свят, тя не е била толкоз висока от 80-те години на предишния век и в никакъв случай не е имало толкоз доста " инфлационни изненади ", т.е. действителните данни да са по-високи от прогнозите на икономистите (виж графиката). Това единствено по себе си има тежки последици върху стопанските системи и финансовите пазари. Централните банки покачват лихвените проценти и приключват схемите за изкупуване на облигации, което удря акциите. На доста места потребителското доверие в този момент е даже по-ниско, в сравнение с в първите дни на пандемията от ковид-19. Икономическите индикатори в действително време за всичко - от услугите за настаняване до промишленото произвеждане, допускат, че икономическият напредък внезапно се забавя.

Реклама
Ето за какво по какъв начин ще се развиват потребителските цени е един от най-важните въпроси за международната стопанска система. Много анализатори чакат годишната инфлация скоро да се успокои, частично заради внезапното нарастване на цените на суровините предходната година, което на годишна база ще отпадне. В последните си стопански прогнози Федералният запас да вземем за пример чака годишната инфлация в Съединени американски щати (измерена посредством показателя на разноските за персонално потребление) да спадне от 5.2% в края на тази година до 2.6% до края на 2023 година
Трудно предвидимата инфлация
Простено ви е, в случай че не приемате тези пророчества прекомерно насериозно. В последна сметка множеството икономисти не съумяха да плануват настъпването на високата инфлация, а по-късно неправилно предвидиха, че тя бързо ще отмине. В документ от май Джеръми Ръд от Фед изрече едно провокативно изказване: " Нашето схващане за това по какъв начин работи стопанската система, както и способността ни да предвиждаме резултатите от шокове и политически дейности, съгласно мен не е по-добро през днешния ден, в сравнение с през 60-те години на предишния век. " Бъдещата траектория на инфлацията значително е обгърната в неустановеност.

Някои знаци подсказват, че в близко бъдеще следва по-голям ценови напън. Консултантската компания Alternative Macro Signals обработва милиони новинарски публикации с модел, който създава " показател за инфлационния напън в новините ". Резултатите, които са по-навременни от формалните данни за инфлацията, мерят освен какъв брой постоянно се загатва за ценови напрежения, само че и дали съгласно новините натискът се ускорява. И в Съединени американски щати, и в еврозоната показателят остава надалеч над 50, което свидетелства за възходящо ценово напрежение.

По-разтревожените за инфлацията биха показали още три знака, които подсказват, че е малко евентуално в скоро време богатият свят да се върне към предпандемичната норма на ниско, стабилно покачване на цените: ускоряващият се растеж на заплатите и увеличаващите се инфлационни упования както на потребителите, по този начин и на фирмите. Ако се задържат, дружно те могат да допринесат за постигане на " повратна точка ", както написа в собствен отчет от 26 юни Банката за интернационалните разплащания (BIS), централната банка на централните банки. Отвъд тази точка, предизвестява BIS, " логиката на психиката на инфлацията " може да се разпростре и " вкорени ".
Реклама Опасност от серпантина със заплатите
Все повече са доказателствата, че чиновниците стартират да договарят по-високи заплати. Това може да докара до нова серия от нараствания на цените, до момента в който компаниите трансферират тези спомагателни разноски. Проучване на Испанската централна банка демонстрира, че половината от груповите контракти, подписани за 2023 година, съдържат " клаузи за индексация ", което значи, че заплатите автоматизирано са обвързани с инфлацията. За съпоставяне, преди пандемията делът им е бил една пета. В Германия профсъюзът IG Metall изиска заплатите на близо 4 млн. служащи в бранш металургия и машиностроене да бъдат нараснали със 7-8% (вероятно ще получи половината). Във Англия железопътните служащи стачкуваха с искане за нарастване на заплатите от 7%, само че не е ясно дали ще съумеят.

Всичко това ще докара до прегряване на растежа на заплатите. Индикаторът на банката Goldman Sachs за страните от Г-10 към този момент се повишава съвсем отвесно (виж графиката). По сходен метод се движи и индикаторът на Alternative Macro Signals за напън върху възнагражденията. Долните граници на заплатите също порастват. Нидерландия предлага нарастване на минималната работна заплата, а през юни Германия одобри законопроект, с който усилва своята с една пета. На 15 юни австралийската организация за индустриални връзки увеличи най-ниските заплати с 5.2%, над двойно по-бързо спрямо предходната година.
Самосбъдващите се пророчества на инфлационните упования
По-бързият растеж на заплатите частично отразява упованията на обществото за по-висока инфлация в бъдеще, което е и втората причина за паника, че инфлацията може да се окаже нестабилна. В Съединени американски щати упованията за междинното повишаване на цените в кратковременен проект бързо порастват. А канадците приблизително се приготвят за инфлация от 7% през идната година, най-високата измежду богатите страни. Дори в Япония, където цените рядко се трансформират, упованията се изместват. Според изследване на централната банка предходната година единствено 8% от хората са очаквали " забележителен " растеж на цените през идната (действително потребителските цени са се повишили единствено с 2.5% за година към април). Сега обаче 20% от японците споделят това мнение.

Третият фактор е обвързван с настройките на фирмите. Инфлационните упования на търговците на дребно са рекордно високи в една трета от страните в Европейски Съюз. Проучване на британската централна банка демонстрира, че цените на облеклата за английските есенни и зимни сбирки ще бъдат 7-10% нагоре спрямо предходната година. Федералният запас на Далас открива ранни доказателства за по-малка податливост на клиентите да одобряват нарастване на цените; респондент от бизнеса с отдаване чартърен и лизинг се оплака, че " става по-трудно да прехвърлим нарастванията на цените от 20-30%, които идват от производителите ". Но това подсказва само по-ниска степен на към този момент високата инфлация.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Първа точка 2 Коментари и разбори 3 Свят 1 Първа точка 2 Коментари и разбори 3 Политика 1 Крипто 2 Първа точка 3 Коментари и разбори Реклама Нормализирането на цените се отсрочва
Голямата вяра за намаление на инфлацията е във връзка с цените на стоките. Бързото повишаване на колите, хладилниците и други сходни частично пристигна от разтърсванията във веригата за доставки и докара до първичния скок на инфлацията предходната година. Сега някои данни сочат към превръщане на наклонността. Цената за доставка от Шанхай до Лос Анджелис е намаляла с една четвърт от началото на март. През последните месеци доста търговци на дребно са похарчили огромни суми за ресурси, с цел да подсигуряват, че рафтовете им ще останат цялостни. Мнозина в този момент понижават цените, с цел да пласират запасите. В Съединени американски щати производството на коли най-сетне набира скорост, което може да изтрие част от миналогодишното повишаване на транспортните средства втора употреба, предизвикващо отвращение.

Спад в цените на стоките на доктрина би оказал помощ да се потуши инфлационният пожар в богатия свят, с което да облекчи рецесията с цената на живота, да разреши на централните банки да си поемат въздух, както и да даде подтик на финансовите пазари. Но задоволително доста знаци за бъдещия ход на цените подсказват противоположното и възможностите за утешение се изместват напред. Така че не се изненадвайте, в случай че инфлацията продължи да се вихри още известно време.
Свързани публикации KBC завърши покупката на Райфайзенбанк за 1 милиарда евро 8 юли 2022, 16:45 Фед и ЕЦБ най-сетне одобриха инфлацията на съществено 24 юни 2022, 06:26 Европейската стопанска система се бори с изострен енергиен потрес 21 юни 2022, 09:35 МВФ намали прогнозата си за растеж на международната стопанска система до 4.4% през 2022 година 25 януари 2022, 16:15 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР