Актрисата Цветана Манева ще бъде удостоена с наградата Аскеер за

...
Актрисата Цветана Манева ще бъде удостоена с наградата Аскеер за
Коментари Харесай

Цветана Манева с Аскеер за цялостно творчество

Актрисата Цветана Манева ще бъде удостоена с премията " Аскеер " за изцяло творчество, оповестиха от фондация " А`Аскеер " във вторник. Тя ще получи наградата на публична гала в спектакъл " Българска войска " на 24 май.

Останалите номинации ще бъдат оповестени на 9 май.

" Има една мисъл, която ми минава през главата - дали всичко това се е случило с мен. Аз съм човек, който не обича да се връща обратно, само че всички по-големи събития в живота ми са съдействали за това, искам-неискам, да се върнем обратно. Имала съм доста благополучен, живот чисто креативен и работно ", сподели Цветана Манева.

" В края на краищата, аз съм човек на две системи, което е доста добре, че се е случило. Мисля, че мога да устоя и трета система, в случай че физическото положение изобщо на човешкия жанр можеше да поеме сходно тестване, каквото е нашето минало, нашата народна власт и, в случай че искрено се замислите, какво би могло да бъде нашето бъдеще, в случай че по този начин я караме ", разяснява още тя.

" Не са ми давали премия за изгряваща звезда, само че приемете това, че в този момент ми дават за залязваща звезда ", пошегува се актрисата.

" Нищо не може да вдъхва живот по този начин, както театърът да го прави ", счита Цветана Манева, представена от Българска телеграфна агенция.

" Тридесет и първият брой на премиите " Ааскер " ще бъде отдаден на един от най-великите български възрожденци - Паисий Хилендарски, който е канонизиран за светец от Българската православна черква. Той е приет за ренесансова персона на Европа, и това ще бъде честване в европейски и международен мащаб. Аз съм благополучен, че режисьорът на тазгодишната гала Борис Радев се вля с изключителната си сила ", сподели ръководителят на фондация " А‘Аскеер " Георги Къркеланов.

По думите му празникът на 24 май ще бъде зависещ на българското Възраждане и на българското слово от ХІХ век, първите български драматургични творби. Ще се чуят текстове от " Криворазбраната цивилизация " и " Михал Мишкоед ". Ще се опитаме чисто хронологично през целия театър да поднесем респект към всички български поети и писатели, добави Къркеланов.

Водещ на церемонията ще е Веселин Ранков.

Ролите на Еболи, Жулиета, Албена, Нора, Медея, Антигона, девойка Юлия, Фру Алвинг, Джулия, Бланш, Вирджиния Улф, Мод, Лора, Бернарда Алба, Коко Шанел, Ана са единствено част от театралните превъплъщения на Цветана Манева.

Тя приключва ВИТИЗ в класа на проф. Моис Бениеш през 1966 година. Работи с режисьори, които оферират нов път в театъра като Любен Гройс, Леон Даниел, Младен Киселов, Крикор Азарян, Възкресия Вихърова, Галин Стоев, Христо Христов, Панталей Панталеев, Борислав Чакринов, Маргарита Младенова, Иван Добчев и други.

Почетен професор е в Нов български университет, над 25 години е шеф на Международния сценичен фестивал " Варненско лято ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР