Активността в сферата на услугите на Китай се ускори през

...
Активността в сферата на услугите на Китай се ускори през
Коментари Харесай

Ускоряване на бизнес активността в китайския сектор на услугите през март



Активността в областта на услугите на Китай се форсира през март до тримесечен връх, защото компаниите в бранша наеха повече личен състав, а бизнес оптимизмът измежду тях набъбна внезапно, само че при засилен инфлационен напън. Това демонстрират резултати от частно изследване на организациите Caixin и Markit.

Индексът PMI, измерващ интензивността в бранша на услугите, набъбна през март до 54,3 пункта от 51,5 пункта през февруари, достигайки най-високо равнище от началото на годината. Индексът остава устойчиво на положителна територия (над значимото равнище от 50 пункта, което е знак за агресия в бранша на услугите) за единадесети следващ месец, отскачайки мощно от рекордното дъно от 26,5 пункта, достигнато през февруари 2020 година, когато въведената огромна обсада в Китай за ограничение на ковид сковава за малко втората по мощ международна стопанска система.

Секторът на услугите, който образува към 60% от китайската стопанска система и близо половината от градските работни места, се върна към равнищата на напредък по-бавно, в сравнение с промишления и промишлен бранш, само че неговото възобновяване набра скорост през последните месеци на предходната и началото на актуалната година.

Фирмите в областта на услугите регистрират от началото на 2021 година внезапно увеличение на бизнес интензивността и на общите продажби, макар че новите експортни поръки не престават да се свиват, само че с по-сдържано движение.

Последното изследване регистрира и повишаване на заетостта в китайския бранш на услугите, защото бизнесът в страната нае повече нови чиновници, в сравнение с се наложи да уволни.

Фирмите в бранша на услугите също по този начин чакат равнищата на интензивност да не престават да се покачват с течение на годината, като степента на оптимизъм през март се оказа най-силна от февруари 2011 година насам и над историческата осреднена стойност.

" Доставчиците на услуги бяха доста уверени по отношение на вероятностите за икономическо възобновяване и преодоляване на пандемията. Бизнес упованията се покачиха до най-високо равнище от февруари 2011 година “, уточни организацията Caixin.

Общият PMI бизнес показател, който е среднопретеглена стойност на промишления и на показателя в областта на услугите, набъбна през март до 53,1 пункта от 51,7 пункта месец по-рано.

Според организация Caixin данните от последното изследване удостоверяват, че китайската стопанска система продължава да се възвръща от рецесията, породена от коронавирусната пандемия.

Разходите на компаниите в областта на услугите обаче не престават да нарастват, въпреки и с по-бавни темпове от предходния месец. Компаниите покачиха цените си през март за осми следващ месец, като съответният ценови PMI показател доближи най-високо равнище от началото на годината.
Според редица анализатори и икономисти, възходящите индустриални разноски на входа на предприятията и на цените на изходната продукция, регистрирани както при изследването в областта на услугите, по този начин и в индустриалния бранш, не водят до стабилно възобновяване след коронавирусната пандемия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР