Активизиране на търговско-икономическите отношения и задълбочаване на диалога между бизнеса

...
Активизиране на търговско-икономическите отношения и задълбочаване на диалога между бизнеса
Коментари Харесай

Стокообменът между България и Босна и Херцеговина е 109,7 млн. евро

Активизиране на търговско-икономическите връзки и задълбочаване на разговора сред бизнеса от двете страни разискаха министърът на стопанската система Емил Караниколов и министърът на външната търговия и икономическите връзки на Босна и Херцеговина Мирко Шарович.

Срещата бе в границите на формалната аудиенция на премиера Бойко Борисов в балканската страна, като в българската делегация участваха още вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски, оповестиха от Министерството на стопанската система.

Караниколов уточни, че Босна и Херцеговина е евентуално перспективен търговско-икономически сътрудник на България в района. По време на срещата сред двамата министри стана ясно, че стокообменът за първата половина на 2017г. възлиза на 56.35 млн. евро, като се регистрира растеж от 12.4% по отношение на същия интервал на 2016г., а наклонността е за нарастване както на износа, по този начин и на вноса.

По думите на министър Караниколов българският бизнес може да се възползва от опциите за съдействие и коопериране с сътрудници от Босна в браншове като строителството, доставки на артикули и артикули на хранително-вкусовата индустрия, дървопреработващата индустрия и производството на мебели, както и в бранша на химическата, нефтохимическата, фармацевтичната, металопреработващата, металодобивната и текстилната индустрия.

Двамата министри се сплотиха към мнението, че макар обичайно положителните връзки сред двете страни, съществува необработен капацитет в региона на търговско-икономическите връзки. С цел поощряване на съдействието и контактите сред деловите среди министър Караниколов и министър Шарович разискаха опциите да бъдат проведени участия на профилирани изложби в България и Босна и Херцеговина, както и бизнес конгреси, в това число и посредством дейна взаимна активност на комерсиалните камари и браншови организации от двете страни.

Стокообменът сред Република България и Босна и Херцеговина за 2016 година е на стойност 109.71 млн. евро. При съпоставяне на данните за интервала януари-юни 2017 година с тези за същия интервал на 2016 година се регистрира растеж в стокообмена от 12.4%,ръст в износа от 10.8% и растеж във вноса от 15.4%,а комерсиалното салдо остава позитивно за България и възлиза на 15.47 млн. евро.

През последните години се регистрира наклонност на диверсификация на износа към Босна и Херцеговина, като все по-осезателно участват артикули на хранително-вкусовата индустрия и фармацевтиката. Във вносната листа обичайно доминират първични материали и материали.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР