Активистка в Тайланд беше осъдена на две години затвор, след

...
Активистка в Тайланд беше осъдена на две години затвор, след
Коментари Харесай

Затвор за тайландска активистка, облякла се като кралицата

Активистка в Тайланд беше наказана на две години затвор, откакто съд откри, че е обидила монархията, обличайки се като тайландската кралица, написа " Би Би Си ".

Джатурпон носеше розова рокля на политическа проява в Банкок през 2020 година Тя отхвърли обвиняването в кралска засегнатост, като сподели, че е носила обичайната рокля.

Тайланд обаче има известни строги закони, които на процедура не разрешават рецензията към краля и други кралски особи.

Откакто крал Маха Ваджиралонгкорн се възкачи на трона през 2019 година, правозащитни групи споделят, че управляващите все по-често ползват законите за засегнатост на величието, с цел да анулират протестно придвижване, което настояваше за промяна на могъщата монархия.

От ноември 2020 година минимум 210 протестиращи са били упрекнати в засегнатост на величието след тригодишен интервал, в който законът въобще не е бил прилаган, настояват тайландски правни групи.

Правозащитни групи остро разкритикуваха присъдата в понеделник.Джатурпон беше наказана на три години, само че срокът й незабавно беше понижен на две години.

Тя участва на митинга през 2020 година като реализатор, облечена в публична розова копринена рокля, където мина по червен килим, съпроводена от различен деятел, който държеше чадър над главата ѝ.

Съпругата на краля, кралица Сутида, постоянно носи публични копринени облекла за обществени събития.Тайландските кралски особи също постоянно имат придружители, които кръжат над тях с чадъри на церемонии и други събития.

Джатурпон сподели в изявление, оповестено преди решението на съда:

" Нямам желание да се майтапя на никого. Облякох се за себе си в този ден, за версия на себе си в тайландска обичайната рокля ", заяви АП.

Протестът на аления килим беше проведен като фешън ревю.

„ Модното шоу беше язвителен взор към политическата обстановка в страната – спокойно обществено събитие, сходно на махленски фестивал “, сподели представител на Amnesty International.

„ Участниците не би трябвало да бъдат наказвани за присъединяване в спокойно заседание ", добави той.

Миналата година някогашен държавен чиновник, за който се смяташе, че е подлагал на критика кралските особи в обществените медии, беше наказан на 43 години затвор.

Дворецът не е коментирал нито един от тези случаи на засегнатост на величието.

Протестното придвижване в началото беше ориентирано към подкрепяното от военните държавно управление, водено от водача на някогашната хунта, който завзе властта от демократично определено гражданско държавно управление при прелом през 2014 година

След това обаче рецензиите му се разшириха, с цел да включат новия крал и кралското семейство.

Движението разруши табуто върху рецензията на монархията, макар че водачите на митинга внимаваха с апелите за промени.

Прочутият разточителен метод на живот на крал Ваджиралонгкорн внася голям ужас измежду елементарните тайландци, борещи се на фона на пандемията.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР