Ако за детето няма място в желаната детска градина в

...
Ако за детето няма място в желаната детска градина в
Коментари Харесай

Ново райониране на детските градини ще облекчи родителите

Ако за детето няма място в мечтаната детска градина в региона по местоживеене, в София и огромните градове за равностойно ще се счита различно място в същия административен регион по сегашния адрес на детето. Това ще бъде допустимо с решение на кмета. Ако общината не предложи такова място, страната ще дължи отплата. Целта е родителите да не водят децата си в детски градини, отдалечени на десетки километри от вкъщи им. Това обясниха от Министерствоот на образованието и науката (МОН).

Това плануват промени в Наредбата за изискванията и реда за даване и погашение на средства от държавния бюджет за компенсиране на разноските, осъществени от родителите за развъждането и образованието на децата, които не са признати в държавни или общински детски градини или учебни заведения заради липса на свободни места. Документът е оповестен за публично разискване до 2 септември т.г.

Освен това Министерството на образованието и науката (МОН) уголемява кръга на експертите, които имат право да се грижат за образованието на децата, останали отвън държавните и общински детски градини. Държавата ще компенсира разноските на родителите за просветителни услуги, в случай че имат контракт освен с дипломирани педагози, само че и със студенти в последна година от образованието си по педагогичен специалности. За такива се считат „ Предучилищна педагогика “, „ Предучилищна педагогика и непознат език “ и „ Предучилищна и начална учебна педагогика “ от професионално направление „ Педагогика “ от област на висшето обучение „ Педагогика, педагогичен науки “.

Заявлението за придобиване на право на отплата ще може да се подава или един път годишно до 5 ноември, или до 5-о число всеки месец от декември до юли. Сега се подава единствено един път при започване на образователната година.

Намаляват се документите, нужни за погашение на обезщетенията. Договорът за образование или за развъждане и образование се ползва единствено към първото искане за погашение, а за идващите интервали – единствено в случай че са настъпили промени.

Съгласно Закона за предучилищно и учебно обучение право на отплата имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са признати в детска градина за съответната образователна година заради липса тук-там.

Ако измененията в наредбата бъдат признати, повече деца без места в държавните и общински детски градини ще получат обезщетения. По този метод няма да се стига до сериозни обстановки като тази в София от преди няколко месеца. Тогава хиляди деца не бяха признати, само че по в този момент настоящите правила родителите им нямат право на обезщетения.

Проекта за изменение на Наредбата за изискванията и реда за даване и погашение на средства от държавния бюджет за компенсиране на разноските, осъществени от родителите за развъждането и образованието на децата, които не са признати в държавни или общински детски градини или учебни заведения заради липса на свободни места можете да видите 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР